Справа за першим

10.08.2005

      Ще кiлька днiв тому плавився асфальт, пашiла брукiвка, а нинi дощить. Проте це не означає, що лiто вже здало свої позицiї — вже за кiлька днiв знову припiкатиме сонце, i так захочеться холодненького.

      У спеку рятують тільки прохолодні напої з холодильника та кондиціонер (у кого він є). Коли термометр зашкалює за 35, про їжу не хочеться навіть думати, але ж організм потребує не тільки живильної вологи, а й якихось калорій. Вихід є — рідкі, тобто перші, страви, які вгамують голод і втамують спрагу.

      Десь прочитала, що влітку зростає кількість розлучень, і причиною цьому стає те, що жінки намагаються перевести своїх чоловіків на літній раціон — салатики, овочеві страви, — а їм, бачте, подавай м'ясо. Але ж, шановні мої, можна так зробити, щоб і вовки (тобто чоловіки) були ситі, і вівці (тобто сімейні узи) цілі. Зготуйте своєму благовірному в таку страшну спеку холодний супчик, додайте до нього відвареного м'яса, і ваш шлюб врятовано. Якщо ж чоловік гурман, то він обов'язково оцінить не лише майстерно приготовлений холодний борщ, а й, скажімо, таку незвичну для нас страву, як гаспачо. Особливо, коли ви поясните йому, що це улюблена страва усіх мачо, а їсти цю смакоту в серпневу спеку — одне задоволення.

 

Гаспачо

      Ну який іспанець не любить гострої їжі! Від того, мабуть, і кров у них така гаряча. Спробуємо й ми підігріти свою кров цією ніби холодною, а насправді такою пікантною стравою.

      Візьмемо: 800 г міцних помідорів, половинку солодкої дрібно порізаної цибулини, по одному червоному й жовтому дрібно порізаному солодкому перцю (попередньо видаливши з нього насінини), 2 дрібно посічених зубчики часнику, 2 подрібнених скибки білого сухого хліба без скоринки, 2 скл. томатного соку, 3 ст. л. оливкової (можна й іншої) олії, 2 ст. л. винного оцту, сіль, свіжозмелений чорний перець до смаку, 8 кубиків льоду.

      На гарнір: 1 маленька дрібно порізана солодка цибулина, 1 посічене варене на твердо яйце, білі сухарики, по одному порізаному на кубики зеленому й червоному солодкому перцю.

      Помідори бланшувати у киплячій воді, потім почистити від шкірочки й насінин, дрібно посікти. У блендер чи кухонний комбайн викласти помідори й усі інші інгредієнти для супу (крім льоду, звісно), вимішати до однорідної маси (можна це зробити і за допомогою міксера). Якщо потрібно, суп можна розвести холодною кип'яченою водою.

      Викласти гарнір у салатники чи глибокі тарілки, посолити, поперчити, влити гаспачо і додати кубики льоду. Відразу споживати.

Холодник

      Який же літній стіл без традиційного українського холодника? Відварений молодий бурячок, порізаний соломкою, заправляли квасом-сирівцем, сироваткою (маслянкою, сметаною — що було під рукою), додавали зелень петрушки, кропу, зелену цибульку, часничок, посічене відварене яйце — і чудова холодна поживна страва готова. Проте сучасні варіанти холодника допускають деякі доповнення, які, на мою думку, тільки покращують смак цієї страви. Ось одна з таких варіацій.

      1 л кефіру, 2 варених буряки, 2 свіжих огірка, пучок редиски, 2 варених яйця, січена зелень і цибуля.

      Яйця, цибулю, зелень порізати, буряк і редиску натерти на грубій тертушці. Все вимішати в каструлі, посолити, поперчити до смаку, влити кефір. Їсти охолодженим.

      Кефір можна замінити охолодженим відваром з буряків, але тоді в холодник треба додати сметани. А ще холодник можна робити на буряковому квасі. Подавати з холодною відвареною чи печеною картоплею.

      Хоча наш люд, крім рідного холодника, більше знайомий з такими холодними стравами, як російська окрошка чи болгарський таратор, беру на себе сміливіть запевнити всіх, що наступні страви також припадуть до смаку нашим читачам.

Холодний томатний суп із рибою

      1 л томатного соку, 4 ст. л. дрібно порізаної зеленої цибулі, 1 зварене на твердо яйце, 300 г риби, 1—2 свіжих огірка, 4 ст. л. сметани, сіль, зелень кропу.

      Для супу можна використати смажену або копчену рибу, смачно також буде і з посіченим оселедцем чи кількою в томаті.

      Порізану зелену цибулю розтерти з сіллю до появи соку. Яйце й огірки порізати кубиками і змішати з цибулею, залити томатним соком, додати підготовлену рибу, сметану, при подачі посипати дрібно посіченою зеленню кропу.

Холодний грибний суп

      1,5 л води, 100 г  сушених білих (можна й інших) грибів, 200 г смаженого м'яса, 1 зварене на твердо яйце, 100 г сметани, 200 г свіжих огірків, зелена цибуля, зелень кропу, сіль, цукор.

      Сушені гриби добре промити, замочити в холодній воді, потім зварити у тій самій воді. Відвар злити в окрему посудину, охолодити, а гриби порізати соломкою. М'ясо, яйце й огірки нарізати кубиками. Цибулю порізати і розтерти з сіллю до появи соку. Усі продукти вимішати в каструлі, додати охолоджений грибний відвар, додати цукор і сіль до смаку. При подачі на стіл притрусити дрібно нарізаною зеленню кропу.

      Якщо ж ваші члени родини чоловічої статі таки будуть вимагати м'яса, запропонуйте їм італійський суп мінестроне. Скільки існує в Україні рецептів борщу, стільки й в Італії можна нарахувати видів мінестроне. Проте обов'язковими інгредієнтами є квасоля, макарони, помідори і різноманітні овочі.

Мінестроне по-міланськи

      1 склянка білої квасолі, 3 ст. л. масла, 2 подрібнених зубчики часнику, 0,5 скл. подрібненої цибулі, 0,5 скл. порізаної кубиками селери, 0,5 скл. нарізаного кубиками солодкого зеленого перцю, 0,5 скл. грибів, 0,5 скл. нарізаного кубиками кабачка, 3 нарізаних кубиками картоплини, 2 скл. очищених від шкірочки й насінин та порізаних кубиками помідорів, 5 скл. бульйону, 2 скл. відвареної й нарізаної курятини, 2 скл. відварених макаронів, 1 скл. натертого сиру Пармезан, зелень чебрецю, базиліку, орегано, сіль.

      Замочити квасолю на ніч, зварити до готовності у 2 л води, відцідити і відкласти.

      Розігріти масло на пательні, покласти в нього часник, цибулю, селеру, солодкий перець, гриби й кабачок. Смажити на сильному вогні, помішуючи, доки овочі не стануть м'якими. Додати картоплю й помідори і смажити ще 5 хв.

      Влити курячий бульйон разом з нарізаною курятиною, квасолею, зеленню, посолити й тушкувати 15-20 хв. (до того часу, доки картопля не звариться).

      Покласти макарони й сир і варити ще 2 хв. Мінестроне готове.

      Якщо ж ви гадаєте, що супи бувають тільки солоними, то дуже помиляєтеся. Саме влітку, та ще у таку спеку, особливо смакуватиме:

Суп із червоної смородини (порічок) із сирними кльоцками

      1 скл. соку з порічок (можна замінити будь-яким іншим ягідним соком, навіть консервованим), 1 л води, 1 ст. л. картопляного крохмалю, цукор до смаку.

      Для кльоцків: 300 г свіжого сиру, 1 яйце, 2 ст. л. борошна, сіль, цукор.

      Воду з цукром закип'ятити, додати крохмаль, розведений соком. Прогріти, а потім вистудити.

      Сир вимішати з яйцем, сіллю, цукром і борошном, вимісити тісто і зробити з нього кльоцки, добре обвалявши їх у борошні, щоб не розварилися. Опустити їх у підсолену киплячу воду і варити, доки не спливуть. Вибрати їх шумівкою, викласти на широку тарелю, щоб вистигли.

      Кльоцки наклаcти у полумисок, залити ягідним супом.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>