«Зелена» громадськість пише листи «зеленому міністру»

21.07.2005
«Зелена» громадськість пише листи «зеленому міністру»

Ось такі дуби пішли під сокиру в «Корналовичах». (Фото Укрінформ.)

      Листа до міністра охорони навколишнього природного середовища України Павла Ігнатенка написала екологічна журналістська громадська організація WETI. Від імені громадськості Львівщини вона просить посприяти поверненню колишнього заповідного урочища «Корналовичі» та колишніх земель заказника «Бориславський» у природно-заповідний фонд Львівської області. Крім цього, міністра просять дати оцінку рішенню Львівської обласної ради від 1999 р., яке, власне, і скасувало заповідний статус низки об'єктів.

      Нагадаймо, саме WETI влаштувала нещодавно прес-тур на ті об'єкти, які шість років тому обласна рада вилучила з природно-заповідного фонду області. На думку юристів, це зробили без достатніх наукових обгрунтувань, а обласне Держуправління екології та природних ресурсів порушило порядок подання документації про позбавлення територій заповідного статусу. Зараз, через шість років, «зелена» громадськість вимагає від депутатів, а тепер  і від міністра, ще раз перевірити, чи справді законно позбавили статусу заповідні об'єкти. Під час прес-туру його учасники побачили вирубку 200-річних дубів та лісів на березі Тисмениці. Провідні науковці вже назвали рішення облради 1999 року помилковим. Зокрема, директор Інституту екології Карпат НАН України Михайло Голубець сказав, що тоді «були задіяні економічні та шкурні інтереси окремої групи людей і рішення по Корналовичах було зроблено необгрунтовано та необ'єктивно».

      Після прес-туру таки відбувся діалог між науковцями та керівниками «Львівлісу», які створили незалежну експертну комісію для детального вивчення питання. Утім представники Держуправління екоресурсів Львівщини, попри запрошення, на «круглий стіл» не завітали, «заочно» заявляючи, що заповідні території позбавили статусу правильно. На думку представників WETI, Держуправління мало б, навпаки, бути зацікавленими у діалозі з громадськістю, а не ігнорувати її. Про це та ще про низку болючих моментів, власне, і йдеться у листі до міністра.

      Як стало відомо, послання у Мінекології вже отримали. Відповідь чи принаймні реакція на листа має з'явитися впродовж місяця.