Овочевий калейдоскоп

20.07.2005

      Нарешті прийшла пора очистити свій організм від шлаків, накопичених за зиму, коли доводилося споживати в основному м'ясо з картоплею та наваристі борщі (кому дозволяв це гаманець). Пора перейти на «травичку», тобто замінити у своєму раціоні всі висококалорійні продукти на овочі та фрукти — це не лише корисна справа, а й відрада для гурманів. Уявіть, скільки смачних і різноманітних страв можна приготувати влітку, коли до ваших послуг і помідори, і огірки, і баклажани, і кабачки, і, і, і... А головне, про що ми мріяли довгими зимовими вечорами, — можна скинути зайві кілограми. Пропоную приблизне меню літнього обіду, а ви можете його доповнити своїми стравами.

 

Суп по-африканськи

      2 л бульйону, 1 плавлений сирок, 1 морквину, 1 баклажан, 4 помідори, 1 скл. молодої лущеної квасолі, 2 цибулини, 2 ст. л. олії, сіль, перець, чилі, 1 ч. л. натертого свіжого імбиру (можна замінити сухим меленим), по дрібці меленого коріандру і мускатного горіха.

      У бульйон всипати квасолю і варити. Тим часом на олії підсмажити цибулю до золотистого кольору, додати чилі та імбир, натерту моркву. Помідори обдати окропом, а потім холодною водою, після чого зняти шкірочку і нарізати на дрібні часточки. Баклажан нарізати смужечками. Викласти овочі до цибулі й потушкувати, доки баклажани не стануть м'якими. Все це влити в бульйон, додати натертий плавлений сирок, посолити, поперчити і варити 10 хв.

      Суп подавати з гарячими грінками або пирогом із помідорами.

Пиріг із помідорами

      250 г борошна, 100 г маргарину, 1 яйце, 50 г січених горіхів (фісташок, можна арахісу).

      З усіх інгредієнтів замісити тісто і поставити на 1 год. у холодильник.

      Для начинки взяти 1 велику цибулину, 1 ст. л. смальцю, 1 яйце, 300 г сметани, 4 великих помідори, сіль, перець, спеції для піци, зелень петрушки і кропу.

      Цибулю смажити на смальці до золотистого кольору. Помідори ошпарити окропом, зняти шкірочку й обережно нарізати кружальцями. Тісто розкачати, викласти у круглу форму так, щоб з бокiв утворилися стінки. Зверху на тісто викласти цибулю, потім кружальця помідорів і залити все це збитою з яйцем сметаною, посолити, поперчити, притрусити приправою для піци і дрібно посіченою зеленню. Випікати у гарячій духовці 40—45 хв. Подавати гарячим.

Тушковані реберця з овочами

      0,5 кг реберець, 1 ст. л. смальцю, 1 цибулина, 3 зубчики часнику, 1 скл. бульйону, 3 помідори, маленька баночка маринованих печериць, 2 солодких перці, 0,5 скл. сметани, 2 ст. л. томат-пасти, 1 ст. л. борошна, сіль, перець.

      Підсмажити реберця на смальці до рум'яної скоринки, залити бульйоном і тушкувати півгодини. Печериці відцідити і дрібно порізати. Перець почистити від плодоніжки і насіння, порізати соломкою. Помідори опустити на хвильку в окріп, зняти шкірку і порізати на маленькі шматочки. Додати до м'яса перець та помідори і продовжувати тушкувати. За п'ять хвилин до готовності (всього тушкуємо 1 год. 15 хв.) додаємо печериці.

      М'ясо вийняти, а тим часом на пательні підсмажити борошно до золотистого кольору, додати туди сметану, томат, добре вимішати, щоб не було грудочок, і вилити цей соус до овочів, дати закипіти, а потім покласти туди м'ясо.

      Подавати реберця з відвареною молодою картоплею із зеленню і різноманітними овочевими салатами.

Сирні кнедлі з абрикосами

      Пачка сиру, яйце, 2 ст. л. борошна, дрібка солі, 1 ст. л. цукру, 5 абрикосiв, по 2 ст. л. масла і мелених сухарів.

      З пачки сиру, яйця, борошна замісити тісто, як на ліниві вареники, але трошки тугіше. Посолити, додати цукор і поділити тісто на невеликі грудочки, з яких розкачати палянички, на кожну з них викласти по половинці абрикосок (замість них можна взяти полунички чи вишеньки). Зліпити кульки і добре обваляти їх у борошні, щоб вони не розварилися.

      В окріп додати трошки солі й викласти кнедлики, обережно помішати дерев'яною ложкою, щоб не пристали до дна. Як тільки вони спливуть, дати хвильку покипіти і виймати шумівкою.

      На пательні розтопити масло і всипати сухарі, дати їм трошки підрум'янитися. Кнедлики викласти на тарелю й полити маслом із сухарями (цю страву можна подавати і зі сметаною, варенням, медом — кому як смакує).

Сирний торт iз вишнями

      Тісто: 200 г борошна, 0,5 ч. л. соди, загашеної оцтом, 75 г цукру, 100г масла (маргарину), 1 яйце.

      Начинка: 500 г вишень, 500 г свіжого жирного сиру, пакетик ванільного цукру, 1 ч. л. кориці, 75 г січених горіхів, 50 г крохмалю, 0,5 ч. л. соди, 100 г цукру, 3 яйця, 1 ст. л. цукрової пудри.

      Замісити пісочне тісто, поставити на 1 год. у холодильник. Вишні помити, дати стекти, а потім вийняти кісточки.

      Сир змолоти на м'ясорубці, вимішати з корицею, ваніллю, горіхами, крохмалем, содою, жовтками. Білки збити, додати цукор і збивати далі на круту піну, вилити в сир і легенько вимішати, додати вишні, ще раз вимішати.

      Тісто розкачати і викласти у добре змащену і посипану сухарями форму. Зверху викласти сирно-вишневу масу. Пекти 1 год. при температурі 180 градусів. Якщо сир не липне до сірника, то можна виймати з духовки. Дати вистигнути торту у формі (перед тим добре обмотавши її вологою ганчіркою, щоб торт краще відставав від стінок), а потім, виклавши на тортівницю, обсипати цукровою пудрою.

      Ну і який же літній обід без компоту чи іншого напою зі свіжих фруктів. Пропоную кисіль. Його можна приготувати як напій (у цьому разі крохмалю додають менше, щоб кисіль був рідким), а можна приготувати десерт.

Молочно-вишневий кисіль

      0,5 л молока, 100 г цукру, 50 г крохмалю, 2 жовтки, 1 ст. л. масла, ванілін.

      Розвести в 3 ст. л. холодного молока крохмаль і влити його в решту молока, що кипить. Варити, весь час помішуючи, доки не почне гуснути. Зняти з вогню, додати розтерті з цукром, ваніліном і маслом жовтки, швидко вимішати. Викласти у креманки. Як охолоне, зверху прикрасити вишневою карамеллю.

      0,5 кг свіжих вишень, 100 г цукру, 1 ст. л. масла.

      На сковорідку викласти ложку масла, розігріти його і тоді висипати вишні, попередньо видаливши з них кісточки. Ягоди швидко обсмажити на великому вогні, і коли вони пустять сік, всипати цукор, дати йому розплавитися, щоб вийшла своєрідна карамель. При бажанні, якщо цей десерт не будуть їсти діти, можна додати до карамелі одну-дві ложки лікеру «Амаретто» або рому.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>