Гостинці з Австрії

15.07.2005
Гостинці з Австрії

Австрiйцi презентували поштову марку iз зображенням В.Ю.

      Як країну туристичну презентував Україну Віктор Ющенко під час свого дводенного перебування в Австрії. Так, закликаючи місцеву еліту робити інвестиції в нашу державу, Президент наголошував саме на її потенціалі у галузі туризму. Також у цьому контексті Ющенко згадав про банківський сектор, деревообробну промисловість, сільське господарство, галузі будівництва та високих технологій — літако- та ракетобудування.

      Мета візиту Ющенка до Відня не була оригінальною у порівнянні з усіма іншими його міжнародними поїздками, а саме — «дати чіткий сигнал інвестору і владі, що з Україною треба працювати». На думку Президента, «посигналити» йому вдалося. Зокрема, він прогнозує, що в результаті переговорів із представниками найвищого австрійського керівництва в українську економіку від Австрії надійде від 1,2 до 1,5 млрд. євро інвестицій. Тепер, як сказав Ющенко, влада «зобов'язана зробити все, аби ці інвестиції прийшли в Україну».

      Сподіватися на прихильність австрійців до України дійсно є багато підстав. Адже в Австрії дуже приязно ставляться до нашого Президента, зважаючи на кілька обставин. Зауважимо, що перед візитом Ющенка до Відня в цій країні з'явилися поштові марки із його портретом, які були видані з ініціативи Австрійсько-українського товариства. Окрім того, що австрійці поважають нашого Президента як справжнього демократа, їм лестить і той факт, що своє життя внаслідок минулорічного отруєння він рятував саме у їхній національній клініці. Окремі австрійці тоді зауважували, що завдяки нашому Ющенку про Австрію почали говорити в усіх новинах. До речі, під час цього візиту, який носив, за словами Ющенка, «персональний вимір», Президент подякував австрійському народові за те, що «вісім місяців тому тут було врятоване моє життя». Очевидно, цей факт підштовхнув Віктора Андрійовича домовитися з Федеральним канцлером Вольфгангом Шюсселем про стажування українських лікарів у Австрії та про допомогу українським лікарням у медичному обладнанні. Також на цій зустрічі йшлося про можливість створення сучасної україно-австрійської клініки. До речі, молодший син Президента Тарас народився також в австрійській клініці.

      Отож для налагодження дружніх контактів з Австрією особливих зусиль українській владі прикладати не потрібно. Головне, що визнає сам Ющенко, тут усе залежатиме від економічної політики України. На зустрічі з австрійськими бізнесменами Президент спрогнозував цьогорічний рівень інфляції в Україні близько 7 відсотків, що «є хорошим показником» для країн Східної Європи. Ющенко наголосив на політичній та макроекономічній стабільності в Україні. Водночас щодо питання несподіваного скасування вільних економічних зон, що стало ударом для інвесторів, то він пообіцяв виправити ситуацію шляхом впровадження компенсаторних механізмів, а деякі СЕЗ при можливості відновити. Глава української держави також повідомив бізнесменам, що при ньому буде створено спеціальну українсько-австрійську комісію, яка займатиметься питаннями залучення інвестицій.

      На думку Ющенка, вже зараз відчутний сильний інтерес з боку ділових кіл Австрії до банківської сфери в Україні. Президент навіть як цілком реальну розглядає можливість купівлі «Райффайзенбанком» одного з найбільших українських банків «Аваль» та «Першим Австрійським банком» — «Ощадбанку».

      Неодноразово на різних зустрічах у Відні Ющенко згадував про туристичний потенціал України і припустив, що наша держава найближчим часом зможе стати членом Єврокомісії з туризму, що сприятиме розвитку цієї галузі. На зустрічі з Президентом вищезгаданої комісії Артуром Оберашером Ющенко заявив, що Україна з її унікальними заповідниками і визначними місцями може бути надзвичайно цікавою для усього світу. Він запевнив главу Єврокомісії з туризму, що нова українська влада докладає усіх зусиль для створення відповідної інфраструктури, якої потребують інвестори в галузі туризму. Зокрема, за словами Президента, в Україні буде прийнято «єдине комплексне рішення» щодо відведення земельних ділянок під будівництво готелів.

      Під час зустрічі з головою австрійської Нацради Андреасом Колем Ющенко закликав Австрію підтримати Україну на шляху до Європи, тим паче що зараз Австрія головує в ЄС. Водночас, відповідаючи на запитання, коли саме Україна подасть заявку на вступ до ЄС, Ющенко сказав: «Наша мета — не торпедувати це рішення, а виконати «домашні завдання [перед ЄС]».

      Що стосується конкретних результатів візиту, то вдалося домовитися про двосторонню програму з боротьби з корупцією і хабарництвом, до якої буде залучено МВС, та про проект щодо формування реєстру землі й організації іпотеки з залученням Міністерства юстиції. У перспективі ще програма обміну досвідом з облаштування кордонів і стажування українських прикордонників у Австрії.

      Традиційно Президент, перебуваючи у міжнародних поїздках, зустрівся з українською громадою. Також він поклав квіти до пам'ятника українському козаку та погруддю Івана Франка у Відні.

      Наступного після візиту дня, тобто учора, Ющенко вже сам приймав високоповажних гостей. До України завітав президент Хорватії Степан Месич. Про деталі цього візиту читайте у наступному номері.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>