В очікуванні бульдозерів

14.07.2005
В очікуванні бульдозерів

Львiвський поет Назар Гончар, переодягнувшись у блазня, висловлює пiд Ратушею своє ставлення до будiвництва замку. (Фото Оксани ТКАЧУК.)

      На грудях із помаранчевою і зеленою стрічками закликає ходити мешканців Львова новоутворений Комітет порятунку Львова. У такий спосіб активісти комітету хочуть врятувати місто від побудови на його найвищому пагорбі замку, ідеєю якого захопилося і керівництво міста. Зелений колір на грудях символізуватиме ландшафти Високого Замку (так зветься гора, де мають звести фортецю), а оранжевий — має нагадувати владі, що помаранчева революція не закінчилася.

      Питання побудови Високого Замку в столиці Галичини, яке вже «мусолиться» кілька місяців, цього тижня особливо загострилося. Представники місцевої організації Української народної партії подали до суду на рішення міськвиконкому, згідно з яким було визначено порядок використання коштів на будівництво фортеці. Властиво, що це рішення приймали підпільно, оскільки міський голова Львова Любомир Буняк про засідання нікого, окрім членів виконкому, не попередив. Очевидно, він так повівся через те, що наприкiнцi минулого тижня при спробі розглянути питання щодо замку збори виконкому були зірвані представниками вищезгаданого комітету. Таку ж активну позицію займають і окремi депутати міськради, які обіцяють усіма можливими способами обороняти Високий Замок від в'їзду на нього бульдозерів.

      Нагадаємо, що серед головних причин протестів є руйнування задля будівництва частини паркової зони та нецільове витрачання коштів (замість того, щоб будувати щось нове, краще реконструювати аварійні будинки в центрі міста). Окрім політиків та екологів, обурюються й історики: мовляв, немає достовірних даних, як виглядала у давнину фортеця на Високому Замку, тому і немає сенсу відбудовувати невідомо що. Ну і, звичайно, депутати впевнені, що ідея збудувати фортецю є прямим намаганням «відмити» гроші, а пришвидшують зараз цей процес тому, що до закінчення терміну повноважень мера залишаються лічені місяці. «Йде банальний дерибан землі..., міський голова, зловживаючи владою, без законного відведення земельної ділянки просто хоче «застовбити землю», щоб нікого туди більше не підпустити...» — такі та подібні заяви звучать з уст небайдужих політиків. Вони також передбачають, що коли про цей факт дізнається ЮНЕСКО, яке і так незадоволене  рiвнем збереження у Львові історичної спадщини, то це може призвести до відповідних санкцій. Окрім позову до суду щодо рішення міськвиконкому, політики закликають втрутитись у ситуацію і прокуратуру, щоб вона перевірила законність будівництва.

      Однак наразі активні дії партійних та громадських організацій і постійні протестні акції мало хвилюють вперту натуру львівського «бургомістра». Він неодноразово вже заявляв, що до відзначення 750-річчя Львова (у травні 2006 року) збудує замок, не зважаючи ні на що. Тим паче Буняк апелює до того, що відновлення фортеці було одним із пунктів його передвиборчої програми. Хоча, відверто кажучи, мало хто з львів'ян пам'ятає цей пунктик із-поміж десятка інших, оскільки голосували за мера через його головну обіцянку — за два роки зробити у місті цілодобове водопостачання, чого досі він так і не зробив.

      «Я не можу зрозуміти, чому такий гавкіт піднявся у місті», — заявляє в коментарі Західній інформаційній корпорації заступник Буняка з питань містобудування та землеустрою Василь Лозинський. За його словами, політики просто вже зайнялися передвиборчою кампанією і тому нагнітають ситуацію. Зокрема, Лозинський обвинувачує їх, що вони свідомо, плутаючи будівельну термінологію, говорять про будівництво замку, а насправді йдеться лише про його відновлення. При цьому дещо смішно звучать наступні слова заступника мера: «Потрібно зробити розкопки, врешті — знайти цей фундамент (колишньої фортеці), зробити його обстеження, погодити це все у Міністерстві культури». Заступник мера зауважив, що він сам ще не знає, що саме має постати на горі Високий Замок, і це мають вже визначити археологи. Але дивно, що розкопки ще не проводилися, а на засіданні міськвиконкому, яке відбулося кілька тижнів тому, вже було продемонстровано орієнтовний проект фортеці, зроблений за допомогою комп'ютерної графіки. Хоча, як зауважують депутати, не збареглося жодних креслень та зображень замку, згідно з якими можна було б достеменно відтворити вигляд давньої споруди.

      Заспокоює керівництво міста обурену громадськість і тим, що замок відновлюватимуть за гроші спонсорів. Хто саме їх даватиме, невідомо. «Ви гривню дасте і я — вже дві, а в нас свідомих громадян у Львові дуже багато. Це 700 тисяч, а кожен дасть по дві гривні — вже півтора мільйона», — оптимістично заявляє Лозинський.

      Сьогодні депутатський корпус Ратуші вчинить спробу скасувати рішення міськвиконкому. Зокрема, як повідомив «УМ» депутат міськради Андрій Стецьків, позавчора він з однодумцями зібрав необхідну кількість депутатських підписів для того, щоб мер зібрав позачергову сесію. «Якщо він цього не зробить, то порушить закон про місцеве самоврядування», — зауважує Стецьків. Хоча до порушень закону Буняку не звикати. Як відомо, він неодноразово вже програвав суди за різними позовами.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>