Ласкаво просимо до Чехії?

12.07.2005
Ласкаво просимо до Чехії?

По четвергах під консульством Чеської Республіки в Києві черги найбільші. (Фото Володимира СТАДНИКА.)

      Хоча загальної амністії для українських нелегальних мігрантів Чехія поки що не передбачає, тут з наступного року планують дати певні привілеї нашим кваліфікованим працівникам. Аби спеціаліст не був змушений разом з мулярами та прибиральницями щороку вистоювати черги за дозволами на працевлаштування чи перебування в країні, місцеве Міністерство праці пропонує йому взяти участь у конкурсі, перемога в якому дозволить дуже швидко отримати право на постійне проживання.

      Проект є наразі пілотним. Він називається «Активний вибір кваліфікованих працівників з-за кордону», існує з 2003 року і розрахований на п'ять років. Участь в експерименті могли брати громадяни Болгарії, Хорватії, Казахстану, Білорусі та Молдови, а також ті іноземці, які закінчили тутешній ВНЗ. Щойно він став відкритим для сербів, чорногорців і канадців, а від 1 січня наступного року до них приєднаються й українці.

      Раніше іноземці не надто охоче зголошувались до цього проекту, але урядовці очікують, що саме за рахунок українців він нарешті буде наповнений. Якщо учасники конкурсу виконають необхідні умови і досягнуть необхідної кількості балів, то можуть подати заяву на отримання постійного проживання за два з половиною роки, а не за 10, як це передбачає нинішнє чеське законодавство. І це — вся вигода, чеська держава не надаватиме ні роботи, ні житла, ані не оплачуватиме учасникам дорогу до ЧР. Соціальна пільга лише одна — якщо учасник втратить роботу не з власної вини, то матиме тридцятиденний термін, протягом якого повинен знайти іншу роботу. При цьому робоча віза йому не скасовуватиметься і додому їхати не доведеться.

      Необхідна умова, як розповів чеський міністр праці Зденек Шкромах, — це дотеперішнє легальне працевлаштування і перебування учасника експерименту в Чехії з так званою робочою візою (таких українців у ЧР наприкінці 2004 року було понад 22 тисячі осіб). Чим вища кваліфікація, робочий стаж й освіта учасника, його мовні знання, досвід проживання в Чехії — тим більше у нього балів і шансів отримати омріяний дозвіл на ПМП. Враховуються також і такі критерії, як, скажімо, сімейний стан — за наявність дитини учаснику надається 2 бали. Відбір до проекту здійснюється на основі щомісячної комп'ютерної процедури, її учасники повинні з максимально можливих 66 балів набрати 25.

      Наразі у проекті взяло участь загалом 256 осіб. Понад половини з них — громадяни Болгарії, яким не потрібно підтверджувати в Чехії свої дипломи. Троє українців — випускників чеських ВНЗ — також беруть участь. Здебільшого учасники — це працівники технічної галузі, інформаційних технологій, менеджменту, системи охорони здоров'я, є науковці і митці. Наступного року у конкурс дозволено буде включити до тисячі осіб, 600 із них зможуть подати заяву з території Чехії, 400 — з-за кордону, в тому числі через мережу інтернет.

 

КОМЕНТАР З ПРИВОДУ

      Перший чеський посол у незалежній Україні Павел Маша вважає, що позиція президента Вацлава Клауса, який заявив про своє негативне ставлення до легалізації українських заробітчан, шкодить насамперед самій Чеській Республіці. На переконання екс-посла, яким він поділився з «Німецькою хвилею», легалізація українських заробітчан потрібна самій Чехії.

      У цій країні, за різними даними, не менше 200 тисяч українців. «Більшість із них  — не люди, а тіні, — пише Павел Маша у празькiй щоденнiй газетi «Лідове новіни». — Українське заробітчанство давно вже стало дійною коровою для армії чеських чиновників. Тіньовий зиск останніх становить близько півтора мільярда крон на рік. Анонімна статистика свідчить, що хабарі зазвичай платять не заробітчани, а посередники, яким нещасний українець віддає половину своєї платні. Така практика є торгівлею «білим м'ясом», і вона суворо карається у цивілізованому світі, але в Чехії досі є безкарною». Тим часом лише торік з Чехії було депортовано 12 тисяч українських заробітчан. «Легалізуйте їх, — підказує Маша чеському президентові, — і вони вийдуть із соціального гетто, безпосередньо контактуватимуть із працедавцями». На думку колишнього посла, легалізація піднесла б авторитет Чехії в Україні і посприяла інвестиційній політиці.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>