Ніколаєнкo не хоче бути Луценком

06.07.2005

      На Житомирщині з робочим візитом побував міністр освіти та науки України Станіслав Ніколаєнко. Першим куточком Житомирської області, який відвідав урядовець, було місто Коростишів. Це і не дивно, адже саме в цьому місті керівництво області планує реалізацію пілотного проекту зі створення культурного центру, до роботи в якому будуть залучені освітяни.

      Болючим питанням для Житомирщини є проблема оптимізації сільських шкіл, внаслідок чого в області може припинити функціонування 34 навчальних заклади. Приміщення більшості з них є аварійними. Але, як запевнив голова Житомирської обладмiнiстрацiї Павло Жебрівський, «жодна школа без громадських слухань та прийняття рішень місцевими радами закрита не буде». Однак, якщо взяти до уваги зменшення контингенту учнів (у поточному році в школах Житомирщини навчається шість з половиною тисяч учнів, це менше, ніж у минулому), на такий неприємний крок усе ж доведеться зважитися.

      Ще однією проблемою є недоотримування обласним бюджетом 75 мільйонів гривень, значна частина з яких передбачена на зарплату педагогам. І якщо взяти до уваги те, що доходна частина області складає 512 мільйонів гривень, самостійно житомирянам такої проблеми не вирішити. На що Станіслав Ніколаєнко зауважив, що при розгляді питання про уточнення показників держбюджету у вересні він порушить питання перед міністром фінансів про недоотримані кошти. Також, як запевнив міністр, він буде домагатися згоди Верховної Ради на отримання кредиту від Світового банку в розмірі 86 мільйонів доларів США для ремонту та комп'ютеризації шкіл, передусім сільських.

      На прес-конференції, що відбулась наприкінцi візиту в приміщенні обласної телерадіокомпанії, на запитання журналістів, чи будуть звільняти ректорів, які порушували закон під час президентських виборів, міністр відповів: «Я сам постраждав від старого режиму по повній програмі. І для мене є неприйнятним виконувати поліцейські функції, як для міністра освіти. Але якщо такі факти будуть доведені правоохоронними органами, то обов'язково буде  вжито відповідних заходів».