Контрабанда з генеральськими зірками

15.06.2005
Контрабанда з генеральськими зірками

Сергiй Савченко пiд час iракської мiсiї. (УНІАН.)

      Генерал-майора Сергія Савченка слідчий Генпрокуратури затримав позавчора ввечері. Від будь-яких коментарів із цього приводу на Різницькій утримуються, а скупе повідомлення прес-служби ГПУ не дає відповідей на чимало питань. Відомо лише, що генерала «взяли» за контрабанду, якою Савченко займався, коли обіймав посаду командира українського миротворчого контингенту в Іраку.
      Не слід забувати, що генерал-майор одночасно був тоді i заступником командира багатонаціональної дивізії «Центр—Південь».

      Найгучнішим i поки що єдиним фактом контрабандної діяльності наших миротворців залишається резонансний випадок у миколаївському аеропорту. Тоді, 9 лютого цього року, групу військових, які прибули авіарейсом з Ель-Кута, затримали під час проходження митного контролю. Співробітники СБУ вилучили у миротворців понад 300 тисяч доларів. Прес-центр СБУ наголошував, що затримані офіцери, використовуючи службове становище, налагодили канал нелегального ввезення в Україну валюти. До того ж виявилося, що факти подібного перевезення грошей та інших матеріальних цінностей з боку українських миротворців уже були зафіксовані раніше. Саме у цей час Сергій Савченко був командиром українського контингенту в Іраку.

      Нагадаємо, що контрабандну валюту миротворці цинічно ввозили під прикриттям «вантажу-200» — спеціальним рейсом з Іраку перевозили труну з тілом померлого від сердцевого нападу полковника Романа Середницького. Саме «Україна молода» з'ясувала точну суму контрабанди: 10 тисяч доларів США у коробці з радіоприймачем члена екіпажу, 47,5 тисячі валюти в коробці із взуттям одного миротворця і

202 200 «зелених» у коробці з-під побутової техніки іншого вояка. Ще 60 тисяч доларів були приховані у футлярах для запальничок, коробках з-під плеєра типу «MP-3», кишенькового ліхтарика та фотоапарата. Ці 60 тисяч були в окремому багажі без супроводу, який у Миколаєві зустрічала жінка. Отже, загальна сума — 319,5 тисячі.

      Зрозуміло, що жінка сказала, що про гроші нічого не знала. Про те, що повинен був лише передати коробку невідомому, сказав i бортпровідник. А ось у Міноборони, як тоді, так i сьогодні, інцидент коментували неохоче. Головний тогочасний аргумент — в Іраку немає офіційної митниці, відтак не діють митні правила і навіть немає місця, де можна було б заповнити митну декларацію. А миротворці передавали зароблені гроші для утримання своїх родин, мовляв, фактично у всіх, хто служить в Іраку, це стала практика. Хоча зрозуміло, що таких сум бійці нашого миротворчого контингенту в Іраку не заробляють.

      Спочатку митники за фактом склали лише протоколи про порушення митних правил. Але наразі прес-секретар Миколаївської митниці Євген Муратов повідомив «УМ», що згодом, коли інтерес преси до резонансу вщух, обласне управління СБУ порушило кримінальну справу. Виходить, що потроху з'ясовується, для кого в Україні чужа війна є годувальницею, звідки походять ці гроші, хто їх передав на Батьківщину і кому?

      Керівник прес-групи Управління СБУ в Миколаївській області Тетяна Малишева підтвердила, що саме за статтею 201 Кримінального кодексу (контрабанда валюти) i було порушено кримінальну справу. Згодом її передали в Київ до департаменту військової контррозвідки СБУ. Те, що справу потому було передано до ГПУ (конкретно — до Головного управління військових прокуратур Генпрокуратури), у прес-центрі СБУ «УМ» підтвердити не змогли, але зазначили, що розвиток саме такого ланцюжка досудового слідства є цілком логічним. До речі, досі не відомо, чи було пред'явлено обвинувачення затриманим офіцерам — багато хто i в СБУ, i в ГПУ каже про «табу» на iнформацію у цій резонансній справі.

      Окремі ЗМІ припускають, що, швидше за все, перевізники валюти не стали брати на себе вину i «здали» командира, бо виконували його наказ. Якщо причетність Савченка буде доведено, йому, згідно із законом, загрожує від 5 до 8 років в'язниці.

      Походження грошей з'ясувати важко (Межиріччя не близько), значно легше судити про контрабанду, до того ж i головний обвинувачений повернувся в Україну невдовзі після лютневого інциденту. На зміну Сергієві Савченку прийшов інший командувач миротворчим контингентом — генерал-майор Анатолій Пушняков. Савченка ж, за неофіційними даними, було відкликано на Батьківщину достроково, i до позавчорашнього дня він перебував у розпорядженні міністра оборони. Речник Міноборони Андрій Лисенко зазначив «УМ», що генерал Савченко повернувся з Іраку в перших числах травня, тобто на півтора тижня раніше, ніж останні бійці 7-ї ОМБР на чолі з її командиром Сергієм Попком. В Іраку Сергій Савченко служив з початку жовтня минулого року.

      Слід відзначити, що випадки валютної контрабанди характерні не лише для американських військових (безумовних лідерів i за сумами, i кількістю виявлених випадків). Зараз у Польщі триває слідство над п'ятьма офіцерами i двома цивільними, яких підозрюють у хабарництві i корупції при здійсненні тендерів у Іраку. Двох із них на початку лютого (за тиждень до інциденту на Миколаївській митниці) польські митники затримали при спробі ввезти в країну 90 тисяч доларів. Про тендери як можливий різновид розкрадання коштів керівництвом миротворчих контингентів уже йшлося неодноразово. Наші бійці саме у багатонаціональній дивізії «Центр—Південь» служать пліч-о-пліч з поляками.

 

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>