Іграшка від першої леді

14.06.2005
Іграшка від першої леді

Міністр охорони здоров'я України Микола Поліщук, дружина Президента Катерина Ющенко та міністр охорони здоров'я США Майкл Лівітт схиляються над колискою «підозрюваного» на ВІЛ немовляти. (Олени ФІЛІПОВОЇ.)

      Міністра охорони здоров'я та соціальних служб США Майкла Лівітта супроводжував, як того вимагає дипломатичний протокол, ще й посол США в Україні Джон Гербст, отож до інфекційного відділення Київської міської дитячої клінічної лікарні завітав досить великий гурт гостей, журналістів та охоронців. Візит викликаний успіхами України у сфері боротьбі із вертикальною трансмісією ВІЛ — від матері до дитини. Згідно з офіційною статистикою, за останні роки рівень вертикальної трансмісії в Україні знизився втричі, і український досвід, кажуть у МОЗ, поширюватимуть на європейський регіон.

      Діти з радістю приймали від Катерини Ющенко симпатичні іграшки і крутились навколо гостей, як навколо новорічної ялинки.

      У відділенні — 25 малюків. В основному це вихованці київського міського будинку дитини «Берізка», які перебувають тут тимчасово, поки триває ремонт їхнього притулку.

      Тут лікують не тільки ВІЛ-інфікованих, а й тих, у кого від народження дуже низький імунітет. Кілька хлопчиків «окупували» американського міністра охорони здоров'я. Він їх навчив вимовляти його ім'я, а вони його — казати українською «До побачення»!

      «Я радий, що мав нагоду поспілкуватися з першою леді Української держави Катериною Ющенко, — поділився Майкл Лівітт. — Вона справді є одним із провідників гуманістичних ідей».

      Деяким з «відказників», малятам до трьох років, — не встановлено поки що діагнозу, вважається, що вони — під підозрою на ВІЛ-інфікування. Чи отримав малюк від матері вірус імунодефіциту, стає ясно після трьох років, коли у крові дитини щезають материнські антитіла, які заважають точній діагностиці. Кажуть, що є приблизно 75 шансів із ста, що у ВІЛ-інфікованої матері народиться здорове маля. Отже, до групи ризику потрапляють 25 відсотків немовлят. Це якщо не вживати жодних профілактичних заходів. А якщо застосовувати профілактику, ризик отримати ВІЛ мають 12 відсотків немовлят.

      Заскочивши головного лікаря Юрія Кожару на провокаційне запитання: «Що вам дав візит першої леді та американців?» — журналісти отримали таку відповідь: «Результати візиту не вирішуються в кінці візиту. Програма діє на майбутнє. Хоча дуже адекватно зреагувала пані Катерина і звернула увагу міністра Полiщука на проблему вдосконалення діагностики. У нас ще немає апаратури, яка б дозволила раніше — скажімо, у 18 місяців діагностувати ВІЛ і починати відповідне лікування. Можливо, з часом ця проблема вирішиться».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>