Міністерство дітей не зобидить?

08.06.2005
Міністерство дітей не зобидить?

Будинок МОЗ у Марiїнському парку. (Данила IВАНIВА.)

      Звістка про те, що відому на всю державу дитячу поліклініку «Охматдит» виселяють, залихоманила громадськість столиці після того, як міністр охорони здоров'я Микола Поліщук заявив, що перевести туди працівників МОЗ означає раціональніше використовувати площі, віддані під медицину.

      На вчорашній прес-конференції, терміново скликаній з цього питання, міністр пояснив, що ті будівлі на вул. Щорса і Лесі Українки, які мали зайняти працівники МОЗ, згідно з попередніми планами, виявились проданими у приватну власність. Законно чи ні — мають з'ясувати відповідні органи. Однак переїжджати міністерство кудись має, оскільки приміщення на Грушевського, 7, — офіс МОЗ — як відомо, віддають під секретаріат Президента України. За одним із джерел «УМ», виїхати міністерство мусить уже 14 червня.

      Переселятиметься МОЗ в основному до поліклініки заводу «Арсенал», яка ще потребує ремонту. Архів і друкарня  міністерства переїде на вул. Анрі Барбюса, а департамент медичної допомоги — на Стрітенську, у поліклініку «Охматдит».

      Кількома днями раніше, на зустрічі, присвяченій іншому питанню, міністр торкнувся цієї теми і зауважив, що площі слід використовувати економніше. Для прикладу розказав, що він побачив у «Охматдиті»: «Ідуть чотири кабінети підряд. Два кабінети пульмонолога і два — фтизіатра. Половина кабінетів півдня стоять зачиненими. Ви дозволили б собі держати корову, яка доїться через день? Так от ми зараз вивільняємо це приміщення, і наш відділ переселяємо туди. Ми хочемо примусити їх раціонально працювати». За словами міністра, на всю площу будинку поліклініки є підземні гаражі, які абсолютно не використовуються, забиті мотлохом. «Стоїть закрита диспетчерська, повно приміщень, зданих в оренду. Для чого міністерство повинне шукати приміщення, брати його в оренду, якщо може вивільнити ці площі і переміститись туди? Поліклініка буде функціонувати, ми просто примусимо раціонально використовувати те, що є», — додав міністр.

      Генеральний директор української дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» Юрій Гладуш з рішенням міністра не згодний. Він готовий віддати МОЗ підземний гараж і диспетчерську, але проти вилучення відділень поліклініки. Він відкидає звинувачення у тому, що багато площ порожніє або віддано в оренду. «Прийдіть до нас і подивіться. Я відкрию вам кожен кабінет, кожну кладовку, щоб ви могли пересвідчитись, що в нас приміщення не гуляють», — запросив Гладуш журналістів.

      На запитання, які саме відділення переїдуть на вулицю В'ячеслава Чорновола, генеральний директор не зміг відповісти конкретно. «Я вам одне скажу: постраждають діти. Я категорично проти переїзду Міністерства охорони здоров'я в поліклініку лікарні «Охматдит». Мені здається, що цим створюється дуже поганий прецедент», — сказав Юрій Іванович.

      Не допустити переїзду департаменту МОЗ до лікарні керівник «Охматдиту» не має права: «Я співробітник Міністерства охорони здоров'я».

      У минулому році «Охматдиту» виповнилось 110 років, про що писала «УМ». Тут щороку проходить лікування  до сорока тисяч дітей з усієї України. Більше половини з них — з регіонів. Усього минулого року в лікарні зареєстрували 420 тисяч відвідувань.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>