Боржників цькують ... «Тарганами»

01.06.2005

            Злісних боржників за воду в Донецьку намагаються вивести, немов, даруйте за порівняння, всюдисущих тарганів. Утім не виключено саме такі аналогії виникли і в інженерів, причетних до творення «ноу-хау», оскільки прилад отримав назву «Тарган».

             За словами інженера проекту Сергія Романчука, прилад складається з теледіагностичної установки і має здатність блокувати відвід у потрібну квартиру. Після введення «Таргана» в стояк ,  вираховується відвід боржника і припиняється надходження води в потрібну квартиру — спрацьовує блокуюча металева пластина. Тобто пломба. А потім за розблокування труби й повторне підключення води боржник ще буде змушений заплатити працівникам водоканалу близько 150 гривень.

            Переваги такої технології очевидні. Адже відтепер спеціалістам не потрібно відключати воду в усьому стояку, внаслідок чого потерпілими виявляються й ті, хто немає боргів. Також працівникам «Донецькміськводоканалу» не потрібно навіть отримувати дозволу суду, аби потрапити до помешкання і й безпосередньо на місці заблокувати надходження води. За них цю нехитру операцію протягом якоїсь години здатний зробити «Тарган». До речі, його працездатність пристойна — за робочий день один прилад здатний «обслуговувати» 8—10 стояків.

            Нині в «Донецькміськводоканалі» мають намір оформити авторські права на свій винахід і в перспективі після масового виробництва «Таргана» реалізовувати його й колегам з інших регіонів. А першими з технічними можливостями «ноу-хау» почали знайомитися донеччани із солідними боргами за воду.