На «сонце» із чистою совістю

01.06.2005

            У Донецьку з другої спроби таки вдалося підписати Меморандум про взаємопорозуміння та співробітництво між облдержадміністрацією, обласною радою та діловими колами Донеччини. Попередньо цей документ мали скріпити підписами ще 7 квітня, однак тоді довелося відмовитися від цих намірів через затримання напередодні голови облради Бориса Колесникова.

              Тепер від обласної ради свій підпис поставив недавно обраний заступником Колесникова колишній «губернатор» Анатолій Близнюк, від обласної держадміністрації її голова Вадим Чупрун, а від ділових кіл — генеральний директор компанії «Систем Кепітал Менеджмент» (власність Ріната Ахметова) Ігор Прасолов.

              До Меморандуму приєдналися 27 найбільших компаній та підприємств області, що репрезентують майже всі сфери економіки, і в майбутньому їм можуть скласти компанію всі бажаючі бізнес-структури. А в цілому готовність влади й бізнесу спільно працювати задля «подальшого соціально-економічного розвитку регіону, підвищення добробуту населення» цілком закономірна і має викликати повагу. Адже зобов'язання, які беруться виконувати владні й ділові кола, насамперед вигідні для мешканців регіону. Правда, ті ж донеччани тепер активно чухають потилиці: а що раніше заважало сторонам демонструвати готовність співробітничати? Та й нині, схоже, про повне взаємопорозуміння між партнерами поки не йдеться. Приміром, голова облдержадміністрації Вадим Чупрун, плануючи подальшу співпрацю, заявив, що бізнес нарешті має «вийти з тіні» і працювати винятково в рамках законодавства. На що представник ділових кіл Ігор Прасолов трохи заперечив необхідність виходити з тіні. Бо на його переконання, бізнес-структури, що підписали документ, «вже на сонці, і сонце світить, і погода гарна».

              Крім того, навколо підписання Меморандуму з другої спроби вже виникли певні суперечності. Зокрема, на сесії облради навіть з'явилася пропозиція поки утриматися від цього кроку. На думку депутата-комуніста Бориса Власова, заступник голови облради Анатолій Близнюк обраний на посаду незаконно, оскільки відповідне подання для цього робив затриманий Борис Колесников, який не має права цього робити. Утім інші депутати не підримали свого колегу й уповноважили пана Близнюка поставити свій підпис. Хоча остаточної оцінки щодо його обрання на посаду юристи поки так і не дали.