«Клуб самотніх сердець сержанта Пеппера»

25.05.2005
«Клуб самотніх сердець сержанта Пеппера»

      Сама назва «Україна молода» вже до чогось зобов'язує, відповідно, у штатi газети в основному молодь, серед якої, хоч і небагато, є ще не одружені і, на жаль, вже не одружені парубки. І хоча наші читачки вважають шпальту «Смачне життя» жіночим «окремим простором у газеті», проте як було приємно почути від свого колеги: «Навчи мене варити борщ». Інакше як визнання розцінити це не можу, тому що «війна війною, а обід — за розкладом», і щоб там не казали про суто жіночі теми, про призначення жінки «кірхен, кюхен, кіндер» — церква, кухня, діти, чоловіки також знайдуть на цій сторінці чимало цікавого і необхідного для себе, бо ж голод не тітка.

      Чомусь вважають, що любов чоловіка проходить через його шлунок — яке примітивне і принизливе для чоловіків твердження. А якщо подивитися з іншого боку, то жодна жінка не встоїть перед фразою: «Я приготував для тебе вечерю, ти прийдеш?». Скільки надії, сподівання і водночас точного розрахунку — хіба можна не оцінити такий вчинок: спеціально для тебе, і хто — він, такий діловий, зайнятий, далекий від усього суєтного. І навіть якщо це буде всього лише смажена картопля (далеко не всі чоловіки здатні на щось більше) і бліденька кава-люра, жінка завжди оцінить цей жест. Не знаю, як у кого, але мою любов можна принаймні спробувати завоювати таким чином.

      Зрештою, навіть якщо ви живете з мамою, це не означає, що вам не знадобляться бодай елементарні навички з кулінарії. Пам'ятаєте бігборд iз написом «А якщо мама у відрядженні?» (варіант «мама в космосі» обговорювати не будемо). Тиждень на сухих кормах не вихід. То, може, спробуємо разом вирішити цю проблему?

 

Парубоцький обід

      Найголовніше в кухонних проблемах самотніх чоловіків — це щоб усе було швидко, але поживно. На рахунок «швидко», то, на жаль, це досить проблематично. Швидко готуються магазинні пельмені чи яєчня, але, гадаю, ви вже маєте того досить, тож наберіться терпіння, зате приготовлених страв вам вистачить на кілька днів безпроблемного щодо харчів життя.

Отже, готуємо борщ, плов і салат iз капусти. Для початку визначимося з м'ясом. Найшвидше готується курятина, тож купуйте сміливо курячу грудку — її вистачить і на борщ, і на плов: зрізаємо філе (воно піде на плов), а реберця з рештками м'яса відварюємо для борщу.

Борщ

      Інгредієнти: куряча грудка, два бурячки, дві морквини, зелень кропу і петрушки, цибулина, 5-6 картоплин, 50 г вершкового масла, сіль, перець, 2-3 лаврових листки, сметана, 2 ст. л. оцту (готуємо з розрахунку на 3 л готової страви).

      Приготування: відварити курячу грудку на повільному вогні (якщо буде сильно кипіти, то бульйон вийде мутним, з тої самої причини каструлю не накривати). Витягнути грудку, відділити м'ясо від кісточок. Бульйону дати відстоятися, а потім процідити його. Каструлю добре вимити, покласти в неї м'ясо й обережно влити проціджений бульйон, покришити картоплю і поставити варити.

      Бурячки добре помити і разом зі шкіркою поставити варити, додавши до води оцет, щоб бурячки не втратили колір. Як зваряться, вистудити, зняти шкірку і нарізати тоненькою соломкою.

      Дрібно нарізати цибулю й обсмажити її до золотавого кольору на маслі. Моркву порізати кружальцями і смажити з цибулькою, накривши пательню покришкою. Як трохи змякне, додати бурячки, влити відвар iз бурячків і продовжувати тушкувати під кришкою, доки морква зовсім не стане м'якою. Після цього викласти овочі в бульйон, посолити, поперчити до смаку, вкинути лавровий лист.

      Зелень дрібно нарізати і кинути в борщ. Не давати довго кипіти, інакше борщ втратить колір. Подавати зі сметаною.

      P.S. Не варто поєднувати приготування борщу зі спогляданням футболу, інакше не отримаєте насолоди від футболу і борщ у вас вийде «тщедушным», тобто без душі.

Плов

      Ніколи не була в Середній Азії, тому не уявляю, яким має бути справжній плов, проте всі, хто їв цю страву у моєму виконанні, залишилися задоволеними, а найголовнішим рефері для мене є мій син.

      Інгредієнти: куряче філе з грудки, 3 моркви, 3 цибулини, 0,5 кг рису для плову, трохи більше 0,5 скл. олії, 5 зубчиків часнику, сіль, перець, ніжний (хто любить — гострий) карі*.

      Приготування: отож беремо куряче філе, яке обрізали з грудки, і нарізаємо невеличкими шматочками. Моркву чистимо, трем на грубій тертушці. Цибулю дрібно січемо — підготовчий етап завершено.

      У скороварку (я так і знала, що у парубків її немає, тому беремо звичайний казанок, гусятницю чи що там у вас є) наливаємо олію, добре розігріваємо її всипаємо нарізану цибулю, обсмажуємо до золотистого кольору, а тоді кидаємо м'ясо. Як почне утворюватися рум'яна скоринка, всипаємо натерту моркву, добре вимішуємо і накриваємо кришкою,час від часу не забуваючи помішувати, щоб не пригоріло. Як тільки морква зм'якне, всипаємо добре промитий у кількох водах рис, розрівнюємо його, доливаємо води так, щоб її рівень був на два пальці вищий, ніж рис, солимо, перчимо, всипаємо 1 ст. л. карі, накриваємо щільно і ставимо на слабкий вогонь (бажано на розсіювач). Через хвилин 40 відкриваємо, робимо ямки у рисі і кладем туди по зубчику часнику, знову накриваємо і «паримо» плов ще 20 хв.

Салат iз капусти

      Інгредієнти: півголовки свіжої капусти, кілька галузочок свіжого кропу, пару стебелець зеленої цибулі, олія, сіль, цукор, оцет.

      Приготування: дрібно нашаткувати капусту, промити в холодній воді, дати добре стекти. Порізати цибулю і зелень. Капусту викласти у високу салатницю, посолити до смаку, злегка «пожмулькати», як кажуть в Одесі, додати неповну десертну ложку цукру, 1 ст. л. оцту, кілька ложок олії, всипати зелень і все добре вимішати.

      P. S. Хто любить традиційний смак салату, може просто заправити його майонезом.

*Карі — суміш прянощів та спецій, що має індійське походження. Дуже поширена в кухнях народів світу. Завдяки куркумі надає стравам приємного золотавого кольору. Складається з чорного та червоного перцю, кориці, імбиру, кардамону, коріандру, римського кмину, мускатного горіха, духмяного перцю. Особливо смакує до овочевих страв та рису.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>