Закриття сезону. Перший — пішов

19.05.2005
Закриття сезону. Перший — пішов

«В моїм завершенні початок мій...». Завершення театрального сезону в Молодому.

      Закриття театрального сезону — явище прогнозоване. І, хоч і без особливого піднесення, але очікуване. Цього ж року літні канікули розпочалися на добрі місяць-півтора раніше, ніж зазвичай: 15 травня останню виставу у сезоні (прем'єру «В моїм завершенні початок мій...») зіграв Молодий театр, наступну зустріч своїм шанувальникам призначивши на осінь. На прес-конференції худрук театру Станіслав Мойсеєєв залюбки повідомив причини такої поспішності, традиційно підсумував сезон, що минув, — між іншим, напружений і плідний — та, у найкращих традиціях піару і маркетингу, зорганізував невеличку інтригу на майбутнє.

      Отже, відносно раннього закриття. Молодий, оновивши фасад будівлі, планує продовжити цей почин і взятися за приміщення в цілому. Часу для цього треба достатньо, оскільки марафет має бути комплексним. « Хочемо створити максимально комфортні умови як для глядачів, так і для акторів, — ділиться планами пан Станіслав. — Модернізуємо сцену, глядацький зал, замінимо крісла. Буде збудовано і невеличкий, на чотири ряди, балкон для глядачів». Оновлення прийдеться до часу, оскільки на осінь Молодий переніс і святкування свого ювілею (25 років із дня першої прем'єри театру виповнилося 26 квітня). Не відстати від ремонтників мусять також відповідальні за творчу складову свята. Зокрема, відомий театральний критик Віталій Жежера, який готуватиме книгу-буклет про історію театру. Є також ідея зробити до ювілею й фільм (матеріалів, як запевняє Станіслав Мойсеєв, предостатньо).

      Що стосується сезону, який для Молодого вже завершився, то й тут маса приводів для позитивних емоцій. Театр презентував кілька нових вистав: дитячу  «Сім бажань Зербіно», спектаклі для дорослих «Міраж», «Біла комедія», «Старший син» та вже згадуваний «В моїм завершенні початок мій...». Паралельно з плідною роботою на власний репертуар театр устиг побувати на кількох фестивалях: на «Золотий Лев» возили «Дядю Ваню», на «Тернопільські театральні вечори» — виставу «Ромео і Джульєтта». У міжнародних фестивалях моновистав «Армоно» (Єреван, Вірменія) та «Звяже» (Вентспілс, Латвія) честь рідного театру з виставою «Синій автомобіль» захищав заслужений артист України Олексій Вертинський. Захистив блискуче: спектакль, що є рекордсменом театру по кількості нагород, у Єревані узяв першість у номінації «За краще виконання чоловічої ролі», а у Латвії отримав Гран-прі. У рамках року України в Польщі виставу «Маринований аристократ» було зіграно у Кракові.

      Улітку Молодий також не сидітиме, склавши руки, а цілком віддасться репетиціям майбутніх прем'єр. У планах на майбутнє — «Московіада» Юрія Андуховича, «Орфей спускається у пекло» Тенессі Уїльямса, «Четверта сестра» Юліуша Гловацього, «Аладдін» Ярослава Стельмаха за мотивами східних казок. Найближчими прем'єрами, швидше за все, у Молодому будуть «Наймичка» Карпенка-Карого, яку репетирує випускниця режисерського факультету нашого театрального вузу Лариса Семирозуменко, та «Скажена співачка з невідомим». «Співачку» готує режисер Ігор Тихомиров, а п'єсу, що стане стрижнем цього спектаклю, написав сучасний український драматург Валентин Тарасов. Ця його робота, до слова, нещодавно була удостоєна Гран-прі конкурсу «Коронація слова». Має Молодий театр і запрошення на літні фестивалі. І якщо «Мельпомена Таврії», швидше за все, побачить запрошеного «Маринованого аристократа», то чи доїде у Болгарію, на «Варнське літо» «Дядя Ваня» — невідомо. «Грошей на цю поїздку немає і ніхто не обіцяє,» — зізнався Станіслав Мойсеєв.

      Крім усього перерахованого, має Молодий ще одну важливу справу. Річ у тім, що вже майже досягнуті домовленості про спільний проект із театром із Дюссельдорфа. Задум охрестили «В очікуванні варварів», а суть його полягає у тому, що драматурги отримують замовлення, пишуть п'єси, а потім німці ставлять їх разом зі своїми зарубіжними колегами. У цьому проекті вже взяли участь Анджей Стасюк та польські актори, автори та актори з Латвії, Чехії. Слово від України надано Юрію Андруховичу, який п'єсу за мотивами «Перверзії» назвав «Нелегал орфейський». Базовим театром для цього проекту німці обрали Молодий театр, куратором призначили Станіслава Мойсеєва, а незабаром визначаться і з акторами, які гратимуть цю виставу. До речі, майбутній спектакль, прем'єра якого відбудеться у Дюссельдорфі, буде німецькомовним. (Кияни, обіцяє Мойсеєв, цю виставу також побачать). Так що щасливчикам, які вже у червні мають виїздити на репетиції до Німеччини, доведеться неабияк мобілізуватися, аби їхня «дойч» у «Нелегалі орфейському» звучала пристойно.