«Лісова казка» для Європи

14.05.2005
«Лісова казка» для Європи

(Володимира СТАДНИКА.)

Реінкарнація Майдану?

      Сьогодні євротабір — «готель під відкритим небом» для гостей «Євробачення» — урочисто відкриють. Обіцяють феєрверк, присутність Руслани, «Гринджолів», конкурс-фестиваль піщаних скульптур та купу сюрпризів. А ще два дні тому тут лагодили останні дрібниці, наводили «марафет» й клали асфальт на пішохідному мосту. І було тут порожньо, аж лячно: самі лише темно-зелені намети (зі сховищ Міністерства надзвичайних ситуацій України, фахівці якого їх і встановлювали). Із «меблів» у такій хатинці — лише дерев'яна «підлога». Пізніше сюди поклали пінопласт та м'яке покриття. На цьому оформлення інтер'єру закінчилося. Ніяких розкладачок чи ліжок — у спальниках (які, до речі, необхідно везти з дому або орендувати у таборі) вмостяться в одному наметі від 20 до 40 осіб. Таких «гуртожитків» у четвер установили 78. Привезли ще два дні тому сюди й польову кухню. Олег Ахтирський, заступник коменданта табору, каже, що планується також встановити по всьому містечку десяток величезних плазмових екранів, аби «таборяни», незважаючи на лісову «прописку», не відставали від подій. Установлять із приїздом перших гостей біотуалети, душеві кабіни. Працюватиме медчастина, чергуватимуть «швидкі». Будуть свої магазинчики, перукарня, хімчистка, пункти обміну валюти. І головне — величезна сцена, на якій відбуватимуться найважливіші дійства, два танцмайданчики, екстрім-майданчик.

      Організатори євротабору на Трухановому острові в Києві з'яву своїх малих архітектурних форм на лоні природи пояснюють дуже просто: мовляв, усіх охочих стати свідком «Євробачення» столичні готелі вмістити не зможуть. А тут тобі — дешево й душевно — табір для п'яти з лишком тисяч туристів у центрі Києва... І все ж не тільки тому. Схоже, євротабір — це, певною мірою, «реаліті-шоу» з помаранчевим відтінком для іноземців, або міні-Майдан (щоправда, за словами одного із організаторів, значно безпечніший і тепліший). А для «старих вовків» помаранчевої революції цей табір — ностальгія за буремними днями на Майдані. Не даремно ж хлопці з «Пори» визвалися допомагати міліціонерам контролювати на Трухановому правопорядок...

Трипільська піч і діджеї

      Чесно кажучи, у наметі сидіти не надто комфортно: після дощу й від сонячного проміння тут так душно, що думки про сон, підозрюю, зникатимуть швидко... Однак волонтери, які наводили лад у таборі, припускають, що ніхто тут спати й не збирається. Куди ж там, коли така культмасова програма запланована! За словами керівника прес-служби табору Ніни Сорокопуд, щодня з 14 по 22 травня тут відбуватиметься грандіозне свято: виступи понад 200 гуртів та дискотеки за участi українських діджеїв, трансляція на великих екранах концертів «Євробачення 2005», численні виставки та експозиції, виступи фольклорних колективів.

      Заплановано також спортивні заходи: зокрема, міні-футбол в українській версії (що воно таке, Ніна, щоправда, пояснити не взялася), прогулянка на конях. Діятимуть тут екстрім-майданчик, квадрацикли. Організатори обіцяють прогулянки Дніпром на каное, байдарках, катамаранах, майстер-класи зі східних єдиноборств (карате, айкідо, самозахист, йога, аеробіка) та українського танцю. Заплановані також польоти на повітряних кулях, пейнтбольні змагання і козацьки розваги — перетягування канатів, пересування великих колод та двобій на шаблях.

      І це ще не все. Чекатимуть на гостей свята різноманітнi смакотиння: Пивний фестиваль, свято Пана Вареника абощо. Працюватиме дегустаційно-винний зал. А ще неподалік змайструють трипільську піч, де власноруч можна собі виготовити якусь керамiчну дрібничку на пам'ять. Має відбутися у таборі ще й Київський міжнародний конкурс графіті, під час якого графітчики з України та інших європейських країн малюватимуть на спеціально відведених для конкурсу стінах старих будівель Труханового острова. Територію кожної країни позначатиме її національний прапор. Ну, і невід'ємний атрибут — фотовиставка «Помаранчева революція».

      Усе щастя коштуватиме 50 гривень за добу (саме за стільки може оселитися у таборі громадянин України) або ж 10 євро — така ціна для іноземців. Однак подбають організатори й про гостей табору. За символічну плату (орієнтовно 10 гривень) можна буде придбати спеціальний браслет-перепустку (щодня він буде іншим) і гуляти табором увесь день, користуватися благами містечка — навіть кататися на безкоштовному кораблику. Для «місцевих» мешканців передбачені спеціальні бейджики. У вартість проживання у містечку входить: надання побутових умов (туалет, душ), сніданок (обідати й вечеряти туристи мають за власні кошти), страховий поліс на час перебування у таборі, медична допомога, охорона території, безкоштовні автобуси з євротабору до «Євробачення 2005» і назад, щоденні концерти та дискотеки, інтерактивні та спортивні ігри, різноманітні майстер-класи та розважальні конкурси. Окрім того, кожен мешканець отримає подарунковий пакет символіки євротабору (значок та бандану з логотипом), карту міста, інформаційний буклет та путівник. До послуг мешканців також і пляж.

Хто-хто у наметах живе?

      Спочатку організатори сподівалися на тисяч 10 гостей, однак екологи поставили умову: зменшити удвічі кількість туристів. Тепер табір прийматиме 5 тисяч осіб (це за умови гарної погоди й активності туристів). За припущенням пана Олега, 40 відсотків з них — це іноземці. Вікових обмежень не існує жодних. Єдине: неповнолітні мусять жити у таборі разом із батьками.

      В охороні табору, за словами Олега Ахтирського, задіяно близько двох тисяч людей. Чимало з них — волонтери. Так само реєстрацією та розселенням людей, як правило, займаються ентузіасти. Ось Світлана, наприклад, спеціально для цього приїхала аж із Луцька. «Як же я не візьму участі у такій важливій події для нашої держави?» — дивується дівчина моєму питанню: «А нащо воно тобі здалося?». Для багатьох студентів це ще й гарна мовна практика, адже іноземців приїде чимало.

Бійтеся комарів і холоду!

      Незважаючи на «польові» умови, найнеобхідніші зручності таки будуть: інтернет, камера схову, банкомат. Працюватиме на території також і прес-центр. Не передбачена у таборі видача теплих речей чи спальників. Тому організатори попереджають: спальний мішок та гумовий коврик-підстилку (карімат) беріть із собою, як і теплі речі та плащ на випадок дощу. Варто подбати й про засоби від комарів та прихопити із собою деякий посуд, наприклад, похідні алюмінієві фляжку, кухоль, тарілку і ложку. Для тих, хто забажає зварити кашу або юшку, рекомендовано взяти казанок, адже кожен гість зможе скористатися спеціально відведеним для вогнища місцем. Якщо ви не маєте спального мішка, організатори нададуть його з резерву в аренду, але кількість спальників обмежена, тому їх слід резервувати заздалегідь. До речі, існують також знижки під час поселення: для власників міжнародних студентських карток ISIC — 15 відсотків, для журналістів — 30, для дітей до 16 років — 50, малюки до 3 років житимуть безкоштовно.

      До слова, особливих обмежень у таборі не буде. Однак існуватиме «табу» на міцні алкогольні напої та скляний посуд.

А екологи проти!

      Варто відзначити, що не всім до душі розміщення євротабору на Трухановому острові. Науковці, що знають не з чуток про цінність острова, попереджають, що таке нашестя людей природа Труханового може й не витримати. Так, за словами Івана Парнікози, заступника командира дружини «Зелене майбутнє», острів має як історичне, так і екологічне значення. «Труханів острів можна порівняти із запорізькою Хортицею. Це, якщо хочете, наша київська Хортиця, — каже еколог. — Тут відбулася переможна битва на човнах запорізьких козаків із литовцями, тут була, за різними даними, резиденція княгині Ольги. Тут точилися бої у часи Великої Вітчизняної війни. Однак острів унікальний і в природному плані. На Трухановому зустрічається найбільша популяція папороті, що квітує, — це дуже рідкісна рослина, що занесена до міжнародних Червоних списків. Труханів — незайманий шматок природи в центрі столиці, що має гранично малу площу, — якщо її зменшити, то не буде стабільності екосистеми». Переймаються екологи тим, що за межами євротабору не буде ніхто контролювати територію. А культуру поведінки всіх мешканців спрогнозувати неможливо. І в разі завданої шкоди організатори відповідатимуть лише за свою ділянку.

      А вже, мовляв, є перші втрати. Іван Парнікоза каже: «Київзеленбуд» визнав, що, аби встановити намети, довелося зрубувати дерева. «Ми хочемо знати, хто несе юридичну відповідальність за деградацію природи острова, — каже еколог. — Ми хочемо знати, чи виділить гроші на рекультивацію території місцева влада, чи передбачені вони взагалі? І яка є гарантія того, що після згортання табору на його місці не залишиться лежати сміття?»

      Не надто подобається наявність табору й бізнесменам, що мають на березі свої заклади, — тепер усі вони мусять отримати спеціальні перепустки для своїх авто. А тим людям, які звикли відпочивати на Трухановому острові й не збираються ставати учасниками євродійства, на час існування табору доведеться забути про самітництво серед природи.

  • «Поверніть нам Україну!»

    ...Поїздка у Крим до друзів лише на перший погляд здавалася мені приємною пригодою, а в реальності подорож перетворилася на постійне нервування, втрачений час та зустріч із людьми, повними розчарування. >>

  • Зцілення за гамбурзьким рахунком

    Збройні сили Німеччини — Бундесвер — мають загалом п’ять госпіталів у різних містах країни. Ми заходимо в той із них, що в Гамбурзі, на Лессерштрасе, 180. Надворі зимно; стоїть густий, як молоко, туман — такого в найбільшому портовому місті ФРН не бачили вже давно. >>

  • Хто рано встає, тому вишиванки — на вибір

    То колись пана було видно по халявах. Нині треба брати вище. На піку популярності — вишиванки. За ними легко ідентифікувати українців, скажімо, в натовпі на Манхеттені, Єлісейських полях чи на ЧС-2014 у Ріо-де-Жанейро. Що вже казати про Україну. >>

  • На півночі, де ялинки ростуть

    Йдеться не про крайню північ, де казкова Герда шукала свого Кая, а про північ Сумщини. Край, утім, не менш красивий, ніж казковий.

    Пам’ятаю, коли ще студенткою–практиканткою вперше приїхала до північних районів області, була вражена дерев’яними будинками, воротами з дерев’яними дашками... >>

  • Хильнемо історії?

    Ще задовго до появи в Тернополі цього незвичайного музейного закладу тут було створено «Самогонну ресторацію» — родинну корпорацію закладів громадського харчування, емблемою якої є долоня із зображеним на ній серцем. Такий символ господарі пояснюють прагненням вкладати у справу своїх рук максимум любові. >>

  • За Київ, до перемоги!

    Осінній недільний ранок для мешканців житлового масиву Троєщина минулого тижня був особливим. Адже на вулицях району можна було побачити німців, що спокійно розгулювати з автоматами в руках та мило посміхалися перехожим. Здавалося, ніби зараз не 2013 рік, а період Великої Вітчизняної і столиця знову окупована гітлерівцями. >>