Кіно, вино і Депардьє

12.05.2005
Кіно, вино і Депардьє

      Зірка французького кіно Жерар Депардьє, який у березні «підписався» під спільним українсько-польсько-французьким фільмом «Тарас Бульба» і має намір зіграти в цьому проекті головну роль, узгодив свій візит у Крим 5-6 травня  із короткочасним відпочинком Президента України Віктора Ющенка і його сім'ї на Кримському півострові. Родина Ющенків і месьє Депардьє відвідали печеру Еміне Баїр Хосар (у перекладі з кримськотатарської — колодязь, що на схилі гори під дубом), яка  знаходиться на території Кримського природного заповідника, і стали учасниками відкриття нової туристичної зали «Скарбниця» — із рідкісної краси сталактитами, сталагмітами й невеличким озером, — і зали «Течкемет», написала «Українська правда». І поки Віктор Андрійович читав Жерару лекції про те, що  «Крим — це український «прорив», про зацікавленість у приходi сюди серйозних інвесторів і активізації туристичної сфери», про наміри нової кримської влади популяризувати унікальний півострів у світі, поки втягував його у розмови про перспективу «Тараса Бульби» і гуманітарного співробітництва Франції і України, французький актор тим часом придивлявся до кримських виноградників. Як сказав відомий актор і не менш відомий винороб кримським журналістам, він ще не вирішив, чи купуватиме виноградники, чи братиме їх в оренду, чи створюватиме спільне підприємство, він прилетів у Крим із двома французами-експертами з виноробства і, ознайомившись із підприємствами «Массандра» і «Магарач», вирішив співпрацювати із «Магарачем». На осінь Жерар Депардьє  запланував знайомства із кримськими землями і кримським виноградом з метою знайти любий серцю виноградник, а в сімферопольському аеропорту заявив, що хотів би випускати «інтернаціональне вино», використовуючи кримський виноград і французькі технології. Схоже, Жерар Депардьє, який має виноградники у Франції і ресторан, де подають вироблене ним вино, серйозно заповзявся піарити кримське вино.

      А голова Державної податкової адміністрації в АРК, керівник Кримської організації Всеукраїнської громадської організації «Наша Україна» Валерій Пробей-Голова в свою чергу розповів сімферопольським журналістам, що на обіді з Жераром Депардьє і подружжям Ющенків французький актор практично віддав кримському митарю роль Тараса Бульби. А коли перекладач ще й передав історію походження цього подвійного козацького прізвища, Депардьє вигукнув: «А я все думаю, кого взяти на роль Тараса Бульби! Погоджуйтеся! У вас такий козацький типаж».

      «Я, звичайно ж, відмовився. Мовляв, кожен повинен займатися своєю справою, а мені Віктор Андрійович довірив збирати податки. Але все одно, величезне спасибі», — цитує головного податківця Криму УНІАН.