«Євробачення» «понарошку»

12.05.2005

      Перша репетиція «Євробачення» пройшла 10 травня у Палаці спорту. Без жертв. Стали відомі імена ведучих конкурсу. Це — Маша Єфросініна і DJ Pasha ( Павло Шпилько). Руслана, яку майже всі українці очікували побачити в ролі ведучої, підготувала сюрприз. Вона разом із Віталієм Кличком теж буде на сцені, але їхня роль «стане для всіх несподіванкою», обіцяють організатори свята.

      У Палаці спорту техмайстри вже перевірили світлові й технічні ефекти, для кожного виступу свої. За артистів цього разу грали дублери. А справжні виконавці з'їжджаються в Київ 12 травня. Саме  тоді відбудеться другий «прогон» конкурсу, передає «Інтерфакс — Україна». Тоді в країну почнуть з'їжджатися і найбільші фанати «Євробачення». Крім престижних (не завжди) готелів на них чекає також наметове містечко на Трухановому острові. Вже зараз там розбивають брезентові намети на вісім, п'ятнадцять і тридцять чоловік. Подейкують, доба в такому містечку коштуватиме 10 доларів, а кожен бажаючий за 50 копійок отримає доступ до розваг містечка. Але, зважаючи на ментальність українця, який на Андріївському узвозі гендлює драними бабусиними килимками і протертими дідовими вушанками, в це слабко віриться. На Труханів острів завозять також вантажівки з піском — для конкурсу пісочних скульптур, який відбудеться сьогоднi. Охоронятимуть і день і ніч наметове містечко київські міліціонери. Їхня форма відрізнятиметься від стандартної міліцейської помаранчевою стрічкою на кашкеті. Вночі вона світиться.

      Уже сьогодні в Палац спорту завозять камери для монтажу та операторське начиння, яке знадобиться для телетрансляції «Євробачення».  До речі, цього року картинка дійства в широкоформатному телевізорі буде в кілька разів більшою. Це пояснюється зміною формату телетрансляції, який до цього часу був 3 на 4, а тепер став 9 на 16. Партнером Національної телекомпанії України в забезпеченні трансляції «Євробачення» стане шведська компанія «Prisma». Саме вона транслювала Олімпійські ігри в Афінах. Український партнер — компанія «Фільм плюс» ( транслювала чемпіонати з художньої гімнастики, важкої атлетики, інавгурацію Ющенка)  забезпечить пряме включення з майдану Незалежності.

      Ще ми, судячи з обіцянок організаторів, утремо носа багатьом країнам у використанні технічних новинок.Серед них — знімальні платформи з двома камерами. Ці платформи будуть пересуватися рейками вздовж стіни. У Палац спорту вже завезено гігантські операторські крани, які дають змогу знімати картинку як з відстані в кілька сантиметрів, так і на кілька десятків метрів, а також «крани-ножиці», які висуваються прямо зі стіни.