(не)минуло пів року: Палата представників США нарешті проголосувала за допомогу Україні на майже $61 млрд

24.04.2024
Наступного дня після успішного голосування у Конгресі США за допомогу Україні газета New York Post вийшла з портретом трампістки Марджорі Тейлор Ґрін, яка протягом кількох останніх місяців затято блокувала ухвалення життєво необхідного документа.
 
Текст супроводжує колаж, де політикиню «вдягли» у хутряну військову вушанку з червоною зіркою, підписавши красномовною фразою «Нєт, московська Марджорі». 
 
Отже, у США після історичної суботи прізвища кремлівських лобістів називали з уточнювальними епітетами. І цей факт посилює надію на те, що більш глибоко прихована рука москви не завадить Сенату, а потім і Джо Байдену наслідувати приклад конгресменів у підтримці України. 
 
Якщо пакет допомоги буде проголосований на всіх рівнях, то Україна отримає майже 61 млрд доларів. З цієї суми 13,8 млрд спрямують на закупівлю оборонних систем та послуг оборонного призначення.
 
Ще 26 млрд витратять на продовження нагляду та підзвітності за самою допомогою і обладнанням. А 23 млрд направлять для поповнення запасів США, що згодом можуть надійти і в Україну. 
 
Аби задобрити Дональда Трампа, гроші були виділені в кредит, але  президенту країни залишили право списати позику в майбутньому. Проти цього уточнення люто виступала конгресвумен Вікторія Спартц.
 
Вона також закликала взагалі викинути з пакета економічну частину, включно зі статтями про допомогу українським біженцям та дітям. Найсумніше те, що пані Вікторія народилася у місті Носівка Чернігівської області і свою першу освіту отримала в Київському національному економічному університеті.
 
Звідки у ній стільки ненависті до власної Батьківщини, яка вже десять років поспіль стікає кров’ю, лишається тільки здогадуватися. Втім, вушанки з червоною зіркою, напевно, можуть згодом знайтися у шафі не одного трампіста. 
 
Список зброї, яка, за даними голови Комітету з питань розвідки в Сенаті США Марка Ворнера, може бути доставлена в Україну вже наприкінці цього тижня, містить і давно очікувані ATACMS.
 
Щоправда, ці далекобійні ракети, які здатні уражати противника на відстані 300 кілометрів, можуть і не потрапити на фронт. Принаймні конгресмени дозволили главі Білого дому відмінити поставку, якщо вона може зашкодити нацбезпеці США. 
 
Хоч би як там було, голосування 20 квітня вже стало, без перебільшення, знаковим, оскільки змінило саму філософію ставлення американського істеблішменту до розв’язаної кремлем війни. На думку аналітиків, тепер наші західні партнери тактику «не дати Україні загинути» змінили готовністю допомогти нам виграти. 
 
Хоча одночасно лунають і песимістичні прогнози. Співробітник Націнституту стратегічних досліджень у Києві Микола Белєсков припустив, що нова партія допомоги дасть певну передишку військовим на фронті й певною мірою пригальмує просування рашистів углиб країни.
 
Але для подальшого розвитку успіху на полі бою потрібна ще одна допомога. Втім, її може й не бути. Словом, на партнерів сподівайся, а свої дрони з ракетами готуй.