Біснуваті не пройдуть: на Харківщині почалося будівництво другої лінії фортифікаційних споруд

20.03.2024
Біснуваті не пройдуть: на Харківщині почалося будівництво другої лінії фортифікаційних споруд

Будівництво під обстрілами окупантів: на Харківщині триває зведення фортифікацій.

Харківський регіон зараз відгороджується від диких терористів трьома лініями оборони.
 
На першій сьогодні перебувають наші війська. Третю почали зводити поблизу Харкова, а також у населених пунктах, де вдалося зупинити наступ кацапів на початку повномасштабного вторгнення.
 
Пізніше її розширять і укріплять згідно з новими нормами Міноборони. Робота ж зі зведення другої — у повному розпалі.
 
Загалом у Харківській адміністрації планують створити повну кругову оборону міст і селищ області, аби москалі й не мріяли прийти сюди знову. 
 
За даними «Мілітарного», друга черга фортифікацій складається з мережі ВОПів — взводних опорних пунктів, які з’єднуються в ротні опорні пункти, створюючи суцільну смугу окопів та укріплень.
 
Кожному ВОПу передують як вибухові, так і невибухові загородження. Вибухові встановлюють військові, коли починають використовувати ВОП.
 
Невибухові — протитанкові рови і так звані «зуби дракона» (бетонні пірамідки у три ряди, що мають зупиняти бронетехніку супротивника) — облаштовують цивільні будівельники просто зараз по всій області.
 
«Зуби» виставляють на відстані 2-2,5 метра один від одного у шаховому порядку. Протитанковий рів має глибину та ширину 2,5 метра.
 
За такими інженерними загородженнями розташовується система бетонованих і небетонованих вогневих позицій, залізобетонних підземних бліндажів, перекритих і відкритих траншей.
 
На цей проєкт Кабмін виділив 3,9 мільярда гривень. Нині тут виконують роботи близько 30 цивільних підприємств, понад 500 працівників та 200 одиниць техніки.
 
«Ми йдемо за нашими військовими, — повідомив журналістам начальник ХОВА Олег Синєгубов. — Коли звільняли Харківщину, одразу будували за нашими військовими, тому що основне завдання — не лише звільнити, а й втримати. Звичайно, ми маємо певні загрози — з півночі, північно-східного напрямку, тобто з усього прикордоння з рф. Це дійсно, так би мовити, вже третій етап масштабного будівництва фортифікаційних споруд».
 
Реалізувати проєкт дуже непросто, адже рашисти продовжують обстрілювати Харківщину з боку Бєлгорода. Тут постійно пролітають дрони й існує загроза повторного наступу. До лінії фронту звідси — всього кілька кілометрів.