Гарбуз фіголистий — скарбниця вітамінів. Кому насіння?

13.12.2023
Гарбуз фіголистий — скарбниця вітамінів. Кому насіння?

Фіголистна цілюща скарбниця родини Духових.

Не уявляю свого життя без рослин та городу.

 

У моїй колекції близько 800 різновидів овочевих, рідкісних екзотичних лікарських та квіткових рослин.

 

Їх щороку ми висаджуємо на площі близько двох гектарів землі.


Роботи чимало, але вправляємося з усім цим господарством усією родиною.

 

Улітку свій город не можу залишити навіть і на день. Кожна рослина потребує ретельного і постійного догляду. Бо якщо день проґавиш — не отримаєш очікуваного результату.

 

І коли під час літньої спеки на сусідських городах не побачиш жодної людини, я цілий день на сонці зі шланга поливаю своїх улюбленців. Іншого життя для себе вже не уявляю.


Мої фаворити — помідори. Їх, до речі, маю понад 300 відбірних сортів різного кольору, смаку та термінів дозрівання.


Водночас одне з почесних місць займає цікавий і малопоширений гарбуз — фіголистий. Його ботанічна назва — фіцефалія. Родом він із тропічної Америки, але й у нас дає гарні врожаї.

 

Вирощую його вже понад 15 років. Ділюсь насінням із городниками-любителями.


Фіцефалія — цінна культура, має високi смаковi та лікувальнi властивостi. Ми його вживаємо сирим, як звичайний кавун.


У м’якоті гарбуза є багато вітамінів і мінералів. Скажімо, вітамін D, що підсилює обмін речовин і змiцнює кістки. Багата фіцефалія на солi магнію, калію, міді, заліза, кальцію, фосфору, які впливають на процеси кровотворення.


До мене звертаються по насіння цього гарбуза ті, хто мають захворювання нирок і печінки. Для лікування треба вичавити пів склянки соку і приймати один раз на добу. Сік гарбуза ще має заспокійливий ефект, покращує сон. 

 

Також фіголистий гарбуз нормалізує стан кровоносних судин, а вміст пектину знижує холестерин у кровi й виводить його.

 

Каротин, що міститься в ньому, благотворно впливає на гостроту зору, також гарбуз є дієтичним продуктом для хворих на холецистит, гепатит, гострий і хронічний нефрит, а також серцево-судинні захворювання.


Випробував на собі лікувальні властивості гарбуза, коли обпік руку. Рана довго не гоїлась. Коли почав прикладати перемелену на м’ясорубку м’якоть, опік швидко затягнувся.


Корисне й насіння фіцефалії. У тибетській медицині його застосовують при лікуванні хвороб легенiв і туберкульозу.


Плоди фіголистого гарбуза зберігаються до 2 років. Вони добре переносять зиму в ледь теплому приміщенні.


Плоди сiрувато-бежевого кольору, зверху вкриті довгими смугами з сiтчастим малюнком. Зелені смуги широкі, а світлі — вузькі.


Гарно визрілі плоди дуже тверді. На одній рослині зав’язується понад 50 плодів! Молоді зав’язі дуже м’які й нагадують за смаком ківі та диню.


Існує безліч рецептів смачних страв із фіцефалії: салати, ікра, оладки. Її можна фарширувати, смажити на грилі та запікати в духовці зі спеціями. А консервовані молоді плоди — делікатес на святковому столі.


Гарбуз фіголистий — холодостійка рослина, не боїться заморозків до мiнус чотирьох градусiв, успішно витримує перші осінні приморозки.

 

У нашому регіоні плоди дозрівають набагато пізніше за звичайні гарбузи, тому насіння треба вибирати у листопаді. Ми зриваємо плоди перед самими заморозками.


Посадивши всього кілька кущиків, ви зможете забезпечити себе на цілий рік цінним лікувальним і дієтичним продуктом. Ще і для домашнього господарства згодиться.

 

Скажімо, кури люблять м’якоть гарбуза. Завдяки йому рясно несуть яйця!


Спробуйте. Цей гарбуз легко виростити, й за мінімального догляду ви отримаєте корисні й смачні плоди.


Якщо вас зацікавив цей гарбуз, я поділюся насінням. Усiм бажаючим, хто не забуде вкласти конверт зі зворотною адресою, безкоштовно надiшлю насіння цього диво-гарбуза.


Пишіть: Руслан Духов, вул.Тюркіна, буд. 41, с. Мишурин Ріг, Кам’янський р-н, Дніпропетровська обл., 51610.

 

Руслан ДУХОВ