Спотворював тести на COVID19: Ляшко звільнив директора лабораторії у Дніпрі Олександра Штепу

14:35, 25.05.2020
Спотворював тести на COVID19: Ляшко звільнив директора лабораторії у Дніпрі Олександра Штепу

На цей момент в області лабораторно підтверджені 869 випадків коронавірусу

Скандал з ПЛР-тестами на COVID-19 на Дніпропетровщині закінчився звільненням голови обласного лабораторного центру Олександра Штепи.

 

Відповідне рішення було прийнято за підсумками перевірок комісій МОЗ та правоохоронних органів. Причиною розслідування стала підозра в недостовірності та спотворенні результатів тестування, повідомили в пресслужбі Дніпропетровської обласної ради.

 

За минулі вихідні робота центру була повністю відновлена. За суботу та неділю провели близько тисячі проб. Станом на 25 травня питання із затримкою проведення тестів в області вирішено. Виконувати обов'язки директора Лабораторного центру тимчасово буде Похмурко Інна Віталіївна.

 

Нагадаємо, що у той час, коли люди рахували дні і години, коли пом’якшать карантин і нарешті повноцінно запустять громадський транспорт, "прилетів" нокдаун від Кабміну – Дніпропетровщина не готова до пом’якшення карантину. Причина – недостатня кількість ПЛР-тестів, які робляться в області. При нормативних показниках 12 на 100 тис. населення, у Дніпропетровщини виявилося 7,1.

 

І тут міська та обласні влади Дніпра зрозуміли, що потрапили під гнів людей. Саме навколо лабораторій, які роблять ці тести вже тиждень киплять пристрасті. Точкою відліку можна вважати повідомлення про те, що працівники Дніпропетровської облдержадміністрації і обласної ради захворіли на коронавірус. У деяких ЗМІ навіть пройшли чутки, що сам голова облради Святослав Олійник підхопив COVID-19. Підтвердження ці чутки не отримали. Та й чого було галас здіймати – у владі теж працюють люди, та й в інших областях керівники різного рівня хворіють.

 

Проте в обласній владі запідозрили, що щось тут не чисто, що хтось веде цілеспрямовану атаку на обласне керівництво з метою усунення його від влади. Цю думку підтвердив у своєму пості у Facebook і Філатов. 

 

"Розганяють "меседжі", що Філатов і санітарний лікар Ляшко змовилися з метою "усунення керівництва області від влади" і ними повинні зайнятися "компетентні органи", – написав він.

 

Обласне керівництво, мабуть, зробило висновок, що у лабораторіях фальсифікують результати ПЛР-тестів, даючи позитивні результати там, де ними не пахне. Навіть нардеп Кирило Нестеренко прямо про це заявив. Голова облради Олійник теж публічно розповів про свої сумніви. Тож, у лабораторії пішли одна за одною перевірки різних правоохоронних структур – поліції, прокуратури тощо. Результати цих перевірок поки невідомі, але очевидно, що робота цих лабораторій була мінімум частково паралізована. А це означає, що необхідну кількість досліджень зробити було неможливо. Як підсумок – рішення Кабміну занести Дніпропетровщину до чорного списку областей, де не можна послаблювати карантин, пише Дніпро.Депо.

 

За минулі вихідні робота з тестами мешканців Дніпропетровської області на COVID-19 була повністю відновлена – 1000 проб провели за суботу та неділю. Станом на 25 травня, питання з затримкою проведення тестів в області вирішене", - запевняють в облраді.

 

На цей момент в області лабораторно підтверджені 869 випадків коронавірусу, за суботу та неділю - 10 нових позитивних випадків.