Війна на зиму повернула: перші холоди не вплинули на інтенсивність боїв на фронті

22.11.2023
Війна на зиму повернула: перші холоди не вплинули на інтенсивність боїв на фронті

Наші захисники завдають великих втрат російським військам як у техніці, так і в живій силі. (facebook.com/GeneralStaff.ua)

Міністр оборони США Ллойд Остін, який днями відвідав Київ, вважає, що ЗСУ наразі мають усі необхідні засоби для успіху в холодну пору року.

 

«Я думаю, українські сили готові до бойових дій узимку, і, звісно, вони виконали велику роботу минулого року, — сказав він на брифінгу в Києві. — Зараз розпочався військовий марафон на території України, а тому сьогодні ми розглядаємо її найбільш необхідні потреби. Націлюватимемося на довгострокову перспективу та довгостроковий мир для життя з таким сусідом».


Пан Остін зазначив, що союзники зосередяться на поставці боєприпасів для протиповітряної оборони та артилерії. Останній пакет військової допомоги на 100 мільйонів доларів включає і зимове спорядження.

 

«Так що — так, у них є всі засоби, які будуть потрібні, щоб домогтися успіху в боях узимку, — додав він. — І я згоден з президентом Зеленським, що правильне рішення — це продовжувати тиснути, вести боротьбу з ворогом».


На сайті Пентагону також з’явилася інформація про те, що новий пакет допомоги включатиме додаткові боєприпаси до HIMARS, зенітні ракети Stinger, артилерійські снаряди, протитанкові ракети TOW, Javelin, гранатомети AT-4. Ще Україна отримає понад три мільйони патронів для стрілецької зброї, боєприпаси для знищення перешкод, зимове споря­дження, запасні частини тощо.


Тим часом війна триває далі. Не маючи разючих успіхів у районі Авдіївки, окупанти знову кинулися штурмувати Бахмут.

 

«Наразі там тривають важкі бої, — повідомив у своєму телеграм-каналі командувач Сухопутних військ України генерал-полковник Олександр Сирський. — Окупанти продовжують атакувальні дії. Противник намагається вибити українських захисників із позицій у районі Кліщіївки».

 

Наші захисники тримають оборону і завдають великих втрат російським військам як у техніці, так і в живій силі.


За словами Сирського, для штурмів українських позицій на всіх напрямках російські окупанти продовжують використовувати підрозділи «Шторм-Z», «Шторм-V», які сформовані з ув’язнених та військових штрафників.


Наступальні дії ворога тривають і на Куп’янському, Лиманському та Запорізькому напрямках, але наші бійці стримують натиск, знищуючи техніку та живу силу ворога.

 

За даними Олександра Сирського, з початку листопада лише в оперативно-стратегічному угрупованні військ «Хортиця» було ліквідовано понад шість з половиною тисяч російських окупантів, знищено або пошкоджено близько восьмиста одиниць військової техніки ворога. Зокрема, 79 танків, 136 одиниць броньованої техніки та 170 різних зразків ворожої артилерії.


А фахівці Інституту вивчення війни (ISW) повідомляють про подальше просування ЗСУ на лівому березі Херсонщини. За їхніми даними, українські бійці розширили зону свого контролю в західній частині Кринок.

 

Йдеться про населений пункт за 30 кілометрів на північний схід від Херсона і два кілометри від річки Дніпро. Зараз там також тривають жорсткі бої.