Як Чапай Довбушем став. Сергій Стрельников — про переосмислення своєї акторської місії

06.09.2023
Як Чапай Довбушем став. Сергій Стрельников — про переосмислення своєї акторської місії

Сергій Стрельников.

В українських (і не лише) кінотеатрах стартувала прем’єра пригодницько-історичної драми «Довбуш» режисера Олеся Саніна.

 

Це найдорожчий та наймасштабніший фільм за всю історію вітчизняного кіно. Його бюджет становить близько 120 млн грн, 65 млн з яких надала держава.


Зйомки стартували ще в 2018 році, проте спочатку вихід стрічки перенесли через коронавірус, а потім — через повномасштабне вторгнення.

 

Втім саме зараз «Довбуш» виявився на часі, адже події, описані в ньому, як ніколи резонують із сучасними воєнними реаліями.


Головну роль у стрічці зіграв 43-річний український актор Сергій Стрельников. Він народився в росії, в Тамбовській області, й за одним із батьків є наполовину росіянином. «Був», як уточнює сам актор.

 

Та у віці двох років він з родиною переїхав в Україну, тож виріс майбутній актор у селі під Білою Церквою. Після закінчення Київського університету театру, кіно і телебачення ім. Івана Карпенка-Карого в 2003 році почав працювати в театрі, паралельно знімаючись у кіно. І, як це нерідко траплялося в той час, у російські стрічки та серіали його запрошували значно частіше, ніж в українські.

 

В 2011 році вийшов пропагандистський серіал «Пристрасті за Чапаєм», у якому Сергій зіграв головну роль, згодом актора можна було побачити в ролі князя Григорія Орлова в серіалі «Катерина». Кар’єра молодого актора «за порєбріком» стрімко розвивалася.


Але в 2014 році все змінилося. Коли росія анексувала Крим і розпочала збройну агресію на Донбасі, Стрельников позавершував свої контракти на росії та повернуся в Україну.

 

Як думав, назавжди. Але у 2016 році, коли актор залишився без роботи, погодився ще на одну роль — у стрічці «Операція «Муххабат».

 

«Це мій гріх, і я досі ношу його в собі», — зізнається він, але відтоді на росію ні ногою, за жодних умов.

 

«Це була остання моя роль там і свідомий вибір», — каже він.

 

Хоча сценарії російські режисери йому ще кілька років поспіль слали пачками.


В цей час і на Батьківщині Стрельникову почали надходити цікаві пропозиції роботи. Так, він зіграв самурая у стрічці «Безславні кріпаки» — пригодницькому фільмі, одним із героїв якого є Тарас Шевченко. А потім надійшла пропозиція від Олеся Саніна і щодо зйомок у «Довбуші».


Стрельников розповідає, що в жодному з епізодів фільму в нього не було дублерів — усі трюки виконував сам, а з топірцями та іншою холодною зброєю буквально засинав і прокидався, тобто постійно вдосконалював свою майстерність.

 

Актор переконаний, що історичних фільмів у нас має бути якомога більше, оскільки вони спонукають до глибшого вивчення свого минулого.

 

«Ця війна почалася зокрема й через те, що ми дуже погано знали свою історію. Багато речей тільки зараз починають людям відкриватися, і ця війна привела до того, що ми знаємо набагато більше і тепер розуміємо, чому вони на нас напали», — розмірковує актор.


«Ця стрічка як ніколи необхідна зараз. Кожен із тих, хто зараз на фронті, вони є Довбуші. Вони є героями. Бо справжні герої — серед нас», — переконаний він.