Штучний інтелект допоміг жінці повернути мову після перенесеного інсульту

30.08.2023

За допомогою кількох електродів ШІ 47-річна Енн знову змогла говорити.

 

Дослідники з Каліфорнійського університету вживили невелику панель електронних імплантів у її мозок, повернувши пацієнтці радість спілкування через цифровий аватар. Мову вона втратила 18 років тому після перенесеного інсульту.


Як повідомила The Guardian, для моделювання інтонації та голосового тону жінки вчені скористалися старим відео, на якому Енн говорить до хвороби. Далі вони імплантували дуже тонкий лист кремнію з 253 електродами на поверхню її мозку.

 

Дослідники відштовхувалися від того, що, незважаючи на параліч, мозок продовжує випромінювати електричні імпульси, навіть якщо його зв’язок з м’язами порушений. У результаті прикріплені електроди перехопили сигнали, які завше контролюються м’язами щелепи, язика, гортані та обличчя.

 

Аби навчити штучну систему виявляти отримані нею сигнали, що відповідають за створення різноманітних звуків, пацієнтка тривалий час працювала з дослідниками. Зрештою, комп’ютер навчився реагувати на 39 звуків, які стали використовуватися для створення речень.


Учені наразі визнають, що їхня технологія недосконала, оскільки вона неправильно декодувала під час тестування 28 відсотків слів та 500 фраз. Але водночас стало зрозуміло, що ШІ-імплантат може переводити сигнали мозку в текст зі швидкістю майже 78 слів за хвилину при нормі 110-150. Цей потенціал можна вважати стартовим для проведення подальших досліджень.


Всесвітня організація охорони здоров’я вже визнала проведений експеримент таким, що має право на життя, але при цьому закликала до «безпечного та етичного використання штучного інтелекту в медицині». Водночас такі лікарні, як клініка Майо, вже почали вивчати методи використання ШІ у формі чат-ботів.