Програма медичних гарантій у 2024 році: МОЗ пояснює, як отримати безкоштовні послуги

10.04.2024
Програма медичних гарантій у 2024 році: МОЗ пояснює, як отримати безкоштовні послуги

Тарифи за пакетами Програми медичних гарантій у 2024 році вдосконалили. (Фото з сайту «20 хвилин».)

Сьомий рік поспіль в Україні діє Програма медичних гарантій (ПМГ) — проєкт, що визначає перелік та обсяг медичних послуг, виробів та лікарських засобів, повну оплату надання яких пацієнтам гарантує держава за рахунок коштів Державного бюджету України.
 
Таку послугу втілюють заради досягнення універсального охоплення населення медичними послугами, аби кожен громадянин нашої країни мав змогу отримати своєчасну медичну допомогу в необхідному обсязі й не зазнаючи при цьому катастрофічних витрат. 
 
Як зазначає Національна служба здоров’я України, бюджет Програми на 2024 рік становить понад 159 млрд гривень, з яких 5,2 млрд гривень виділено на реімбурсацію лікарських засобів.
 
Як і раніше, цьогорічна ПМГ охоплює всі основні види медичної допомоги: первинну, спеціалізовану, екстрену, паліативну допомогу та реабілітацію в сфері охорони здоров’я як дорослим, так і дітям.
 
Цього року Програма медичних гарантій фокусуватиметься на відновленні здоров’я та людського потенціалу: послуги з реабілітації, психічного здоров’я, а також нові напрями, що спрямовані на лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій, і трансплантація.

З чого складається програма? 

Пакети медичних послуг — це перелік гарантованого державою обсягу медичних послуг, який може отримати кожна особа відповідно до визначених у цих пакетах підстав для надання допомоги.
 
Пакети складаються з двох частин: специфікацій (обсягу послуг, який пацієнти можуть отримати) та умов закупівлі (вимог до організації надання допомоги, наявності фахівців та обладнання).
 
Інформація про всі пакети медичних послуг доступна на офіційному вебсайті НСЗУ. 
 
 Програма медичних гарантій у 2024 році включає 44 пакети послуг. Зокрема, додаються три нові:
 
 — «Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення іn vitro)»;
 — «Лікування дорослих та дітей методом трансплантації органів»;
 — «Лікування дорослих та дітей методом трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин». 
Уряд ухвалив Порядок реалізації програми медичних гарантій на 2024 рік.
Фото з сайту «Медична справа».
 
Дія цього Порядку, пишуть у МОЗ, поширюється на всі заклади охорони здоров’я незалежно від форми власності та фізичних осіб-підприємців, які отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, що відповідають вимогам для надання відповідних послуг з медичного обслуговування населення.
 
Незважаючи на війну, тарифи, за якими НСЗУ сплачуватиме медзакладам, у 2024 році не зменшені. Їх, за словами огранізації, вдосконалено та пріоритезовано.
 
Зокрема, переглянули базову ставку в хірургічних пакетах, яка становить 8 тис. 735 грн, та певні коефіцієнти діагностично-споріднених груп (ДСГ).
 
Впроваджуються нові групи, в залежності від складності послуги при операціях, зокрема, з кератопластики, трансплантації рогівки, встановлення штучного орбітального імпланта чи кришталика.
 
До того ж за умови виконання двох або більше операцій (множинні або чисельні в рамках одного пролікованого випадку), що входять у відповідні ДСГ, застосовується новий підхід, що включає оплату кількох операцій (не більше трьох) із застосуванням відповідних вагових коефіцієнтів.
 
За реабілітацію у стаціонарних умовах базова ставка за пролікований випадок становить 19 тис. 769 грн. Однак за реабілітаційні послуги найвищої складності (наприклад, стану після травматичного ушкодження спинного мозку та головного мозку) НСЗУ сплачуватиме понад 41 тис. грн. Водночас за операції високої складності (наприклад, інсульт у післягострому періоді) — понад 31 тис. грн.
 
Послуги з трансплантації НСЗУ сплачуватиме в залежності від виду трансплантованого органа, а також окремо сплачуватиметься дотрансплантаційний та посттрансплантаційний період. Наприклад, витрати за трансплантацію серця для НСЗУ обійдуться в понад 2 млн грн, а за трансплантацію легень — понад 2,6 млн грн.

Пріоритетні напрями 

Пріоритетом у Програмі медичних гарантій, інформує МОЗ, на 2024 рік залишається охорона материнства та дитинства.
 
Ставка за новим напрямом ПМГ-2024 лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення іn vitro) становитиме 60 тис. 324 грн за один повний цикл, до якого буде застосовано коефіцієнти відповідно до використаного методу запліднення яйцеклітини, а також повноти циклу.
 
Продовжується надання медичних послуг за пакетом «Медична реабілітація немовлят, які народилися передчасно та/або хворими, протягом перших трьох років життя»: за кожну надану послугу медзаклади отримуватимуть 10 тис. 820 грн. 
 
За одним із найвищих тарифів у Програмі медичних гарантій оплачуватиметься медична допомога новонародженим, зокрема за проведення хірургічних операцій.
 
Так, за лікування малюка з масою 2 кг 500 г або більше з гестаційним віком 37 повних тижнів і більше заклад отримає 13 тис. 189 грн.
 
Тоді як за хірургічне лікування передчасно народженого малюка з масою при народженні менш ніж 750 г — понад 551 тис. грн.
 
Тариф за медичну допомогу при пологах становитиме 15 тис. 137 грн. Тариф для закладів, що надаватимуть комплексні медичні послуги матері й дитині, — майже 20 тис. грн.
 
Збережено й тарифи на лікування онкологічних захворювань (у пріоритеті залишаються 6 інструментальних досліджень для раннього виявлення онкологічних захворювань).
 
Приміром, за хіміотерапевтичне лікування одного пацієнта упродовж року заклади отримуватимуть 36 тисяч, однієї дитини — до 131 тис. грн, а онкогематологічних захворювань — 74 тис. грн.
 
Один із найважливіших напрямів Програми — сталість функціонування мережі закладів охорони здоров’я та надання медичної допомоги нашим громадянам у зоні бойових дій.
 
За пакетом «Готовність та забезпечення надання медичної допомоги населенню, яке перебуває на території, де ведуться бойові дії» тариф визначається як глобальна ставка на місяць, що дорівнює фактичній вартості медичних послуг за пакетами з надання стаціонарної допомоги і проведенням хірургічних операцій: «Психіатрична допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах», «Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах», «Діагностика та лікування дорослих і дітей, хворих на туберкульоз, у стаціонарних та амбулаторних умовах» відповідного надавача медичних послуг. 

Що не входить до пакета лікування?

До Програми медичних гарантій не входять певні платні послуги, відповідно до постанови КМУ від 17.09.1996 № 1138, зокрема:
 
* проведення профілактичних щеплень особам, які від’їжджають за кордон за викликом, для оздоровлення в зарубіжних лікувальних або санаторних закладах, у туристичні подорожі тощо за власним бажанням або на вимогу сторони, що запрошує;
* проведення профілактичних щеплень усім особам, які бажають їх зробити поза схемами календаря профілактичних щеплень в Україні;
* медичні огляди для отримання виїзної візи (крім службових відряджень державних службовців та при виїзді на лікування за наявності відповідних медичних документів);
* попередні профілактичні медичні огляди при прийнятті на роботу та для отримання посвідчення водія транспортних засобів (окрім випадків, коли медичні огляди проводяться за направленнями органів державної служби зайнятості);
* медичні огляди для отримання дозволу на право отримання та носіння зброї громадянами (окрім періоду дії воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях), а також відповідні періодичні профілактичні медичні огляди;
* видача бланків особистої медичної книжки, копії медичної довідки, витягу з історії хвороби;
* організація медичного огляду призовників і допризовників;
* проведення медичного огляду (досліджень) на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння водіїв транспортних засобів.

Куди звертатися, якщо виявили порушення?

Однак стається так, що правила, прописані в законі, не виконуються належним чином. Ви або ваші близькі можуть поскаржитися на неправомірні дії лікаря як на місцевому рівні, так і в НСЗУ.
 
Для цього варто пам’ятати чіткий алгоритм формулювання скарги.
 
Спершу слід звернутися з питанням та роз’ясненням до керівника чи засновника лікарні. Якщо розмова не дає результату, подавати скаргу до НСЗУ.
 
Для цього вам потрібно: 
* заповнити електронну форму на сайті НСЗУ;
* зателефонувати до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77;
* надіслати листа на електронну пошту: [email protected] або ж листа на звичайну пошту за адресою: проспект Степана Бандери, 19, м. Київ, 04073; 
* написати звернення на особистому прийомі громадян.
 
У скарзі маєте вказати таку інформацію:
* Прізвище, ім’я та по батькові пацієнта, дату народження (в форматі день, місяць, рік народження). У випадку написання скарги від імені третьої особи необхідно надати документи, що підтверджують право представляти інтереси іншої особи.
* Детальний опис ситуації, дата події.
* Назва лікарні, за можливості — код 
ЄДРПОУ.
* Посада, прізвище, ім’я та по батькові особи, яка вимагала оплату за медичні послуги, ліки чи інші матеріали, чи відмовлялася надати послугу.
* Сума коштів, яку довелось витратити чи яку вимагали. За наявності — копії чеків.
* Контакти: номер мобільного чи стаціонарного телефону, електронну адресу, поштову адресу.
 
Дзвінок до контакт-центру НСЗУ чи подання скарги допомагає налагодити медичну систему і своєчасно виявити порушення, тож Національна служба здоров’я України реагує на кожне звернення. Адже таким чином пацієнти допомагають покращувати медичну систему.