Во славу України: у Батурині прозвучала молитва за перемогу над російськими нападниками

23.08.2023
Во славу України: у Батурині прозвучала молитва за перемогу над російськими нападниками

Владика Антоній Фірлей : "Упокій, Господи, благочестивих і повік незабутніх Гетьманів Війська Запорозького Городового Даміяна, Іоана, Іоана, Пилипа та Кирила і сотвори їм вічную пам'ять". (Фото надане НІКЗ «Гетьманська столиця».)

Молитву за Україну вперше в усипальниці гетьмана України Кирила Розумовського — Воскресенській церкві в Батурині — проголосив 22 серпня єпископ Чернігівський і Ніжинський Православної церкви України Антоній.

 

Пам’ятка, яка є частиною Національного заповідника «Гетьманська столиця», розміщена обабіч Майдану Гетьманської слави. Зібрання вірян і гостей приурочене до Дня відновленої Незалежності України.
    

Тим часом музейники запросили охочих послухати  екскурсію вихованців гуртка імені гетьмана Івана Мазепи Національного заповідника.

 

Юні батуринці розповідали про створення Гетьманщини та процвітання в ті часи, а також гетьманську резиденцію Батурин.
    

Воскресенська церква була збудована Кирилом Розумовським у 1802-му. Гетьман упокоївся наступного року 9 січня в Батурині і був похований, згідно з заповітом — у крипті церкви.

 

Церква є пам’яткою архітектури й історії національного значення, перебуває у державній власності, на балансі Національного заповідника «Гетьманська столиця».
    

Українські гетьмани Дем’ян Ігнатович, Іван Самойлович, Іван Мазепа, Пилип Орлик та Кирило Розумовський — їхнє скульптурне зображення — із 2009 року стоять на Майдані Гетьманської слави у відродженому Батурині.

 

Всі пам’ятають, що за небажання бути в союзі з російською імперією за наказом  царя Петра Гетьманську столицю знищило військо Меншикова, отримавши підтримку від зрадника України. Але слава і місто відродилися.

 

Об’єднані скульпторами Миколою та Богданом Мазурами в єдину композицію «Гетьмани. Молитва за Україну», керманичі нагадують про непросту українську історію і стійкість нації.
    

Молитва за Україну — це молитва за українських захисників усіх часів, за Перемогу  над ворогом у нинішній російсько-українській війні і вшанування всіх  борців за Незалежність України!