Жнива з дистанційним розмінуванням: в Україні зібрали понад 16,6 млн тонн зерна нового врожаю

09.08.2023
Жнива з дистанційним розмінуванням: в Україні зібрали понад 16,6 млн тонн зерна нового врожаю

«Жнивує» і машина механізованого дистанційного розмінування. (Фото з сайту zemlyaivolya.net.)

Аграрії всіх областей вже намолотили 16 млн 574 тис. тонн зерна нового врожаю, повідомляють у Міністерстві аграрної політики та продовольства України.

 

Збір ранніх зернових та зернобобових культур провели на площі 3782 тис. га при врожайності 44 ц/га, зокрема: пшениці обмолочено 2698 тис. га (врожайність — 46,4 ц/га), намолочено 12513 тис. тонн; ячменю обмолочено 939 тис. га (врожайність — 40 ц/га), намолочено 3755 тис. тонн; гороху обмолочено 125,3 тис. га (врожайність — 24,5 ц/га), намолочено 306,4 тис. тонн.


Продовжується збір озимого ріпаку, який обмолочено на площі 1182,3 тис. га, намолочено 3319,8 тис. тонн насіння при врожайності 28,1 ц/га. Закінчили збирання гороху аграрії 9 областей, а хлібороби Дніпропетровщини вже розпочали збирання гречки.


У лідерах зі збирання нового врожаю — сільгосптоваровиробники Миколаївщини, які обмолотили 82% площ, та Одещини, які зібрали понад 2 млн тонн. На Черкащині валовий збір зернових та зернобобових культур нового врожаю становить наразі 808,7 тис. тонн, а в цілому по країні — 16,6 млн тонн.

 

Як повідомили «Україну молоду» у департаменті агропромислового розвитку Черкаської ОВА, по всіх категоріях господарств області врожай зернових і зернобобових зібрано на площі 139,4 тис. га з середньою врожайністю 58 ц/га. Торік на цю дату середня врожайність становила 48,5 ц/га.


Зокрема, уточнюють аграрії, нині врожайність озимого ячменю в середньому 60,2 ц/га, озимої пшениці — 60,8 ц/га, ярого ячменю — 45,5 ц/га, що приблизно на 10 ц/га більше, ніж минулого року.


«Горох обмолочено на площі 5,1 тис. га, або 86,4%, намолочено 10 тис. тонн з урожайністю 19,6 ц/га. Розпочато збір ярої пшениці. Її зібрано на площі 150 га, намолочено 690 тонн зерна», — розповідають в аграрному департаменті. І додають, також господарства Черкащини розпочали збір озимого жита. Його обмолочено на площі 30 га, намолочено 150 тонн.


З технічних культур триває збір озимого ріпаку. Його зібрано на 45,2 тис. га, що становить 73,2%. Намолочено 140,7 тис. тонн при врожайності 31,1 ц/га.


Тим часом кожна тонна нового врожаю в умовах війни з російським агрессором дається нашим аграріям, особливо у прифронтових областях, неймовірною ціною. Адже потенційно небезпечною через засміченість полів вибуховими предметами є третина від загальної площі України.


Як зазначають у Голов­ному управлінні Державної служби з надзвичайних ситуацій України, нещодавно на Харківщині та у селищі Андріївка Донецької громади під час сільськогосподарських робіт на протитанкових мінах підірвалися трактористи. Вони поранені й госпіталізовані.


Схожа біда сталася й у селі Нововознесенське на Херсонщині. Там на російській протипіхотній міні в полі підірвався трактор. Він пошкоджений вибухом, на щастя, сам механізатор не постраждав.

 

Подібне трапилося й у полі неподалік селища Явірське Ізюмського району, де на міні підірвався трактор Т-150 на дистанційному керуванні. Постраждалих унаслідок вибуху немає.


Небезпека чатує на аграріїв і в інших областях. У прикордонній смузі на Рівненщині тракторист наїхав на міну, коли розвертався в полі. За словами голови Рівненської ОВА Віталія Коваля, водій трактора — живий.


Аби очистити заміновані території, приміром, на Чернігівщині спільно із саперами ДСНС «працює» й машина механізованого дистанційного розмінування, яка звільняє поля області від різноманітних боєприпасів: касетних елементів, протипіхотних та протитанкових мін, снарядів, залишків бомб та ракет. Загалом на території Чернігівської області тамтешні сапери обстежили понад 37 тисяч гектарів сільськогосподарських угідь і виявили 51 тис. 937 одиниць­ боєприпасів.