В Ірпені та Львові «друкують» будинки: 3D-друк може допомогти відновити зруйновані рашистами українські міста

02.08.2023

Перший в Україні приватний будинок за технологією 3D-друку буде зведений для мешканки Ірпеня Наталії та її двох доньок.

 

Цій родині рашисти принесли подвійне горе. Спочатку сім’я втратила житло під час бомбардувань, а потім — чоловіка та батька, який після звільнення міста пішов на фронт і загинув під Бахмутом.


Допомогти жінці здолати чорну смугу зголосилися два благодійні проєкти — «Об’єднані заради допомоги» та «Обійми нації», запропонувавши швидке інноваційне рішення. Наразі робота вже стартувала.

 

Аби якнайшвидше «надрукувати» будинок, міська рада надала техніку для демонтажу та підготувала все для будівництва. Незабаром тут мають залити фундамент.

 

«Друк основи будинку триватиме всього 5 діб! — повідомив радісну новину міський голова Олександр Маркушин. — І це разом з кімнатою безпеки з посиленими бетонними стінами. А далі — комунікації, ремонт та благоустрій подвір’я».


Схожий пілотний проєкт реалізується й у Львові гуманітарною групою Team4UA. Тут за допомогою 3D-принтера данської будівельної компанії COBOD International звели стіни першої в Європі школи такого типу. Решту секцій створюватимуть вручну з використанням дерева та інших екологічних матеріалів.

 

Ця будівля стане потенційним зразком для реконструкції багатьох понівечених окупантами навчальних закладів. Зараз їх налічується вже близько 300. Потрібні також нові школи у містах, де мешкають багато переселенців зі східних та південних регіонів країни. Лише до Львова за півтора року гарячої фази війни переїхало 250 тисяч людей, з яких 75 тисяч — діти.


В інтерв’ю BBC засновник COBOD Генрік Лунд-Нільсен зазначив, що технологія 3D-друку «набагато швидша та набагато дешевша» за звичайні методи будівництва. Пізніше він уточнив, що «перший проєкт, який люди роблять, — як правило, для них досить дорогий. Але зі зростанням їхнього професіоналізму процес пришвидшується і стає дешевшим».


За словами Лунд-Нільсена, сьогодні під час друкування стін його компанія використовує майже 99 відсотків українського бетону. Вони також мають намір брати у роботу бетонні уламки зі зруйнованих будівель і планують імпортувати ще кілька 3D-принтерів. Повністю завершать будівництво школи наприкінці цього року.