Харківські слідчі перші в Україні шукатимуть за кордоном місцевих колаборантів разом з Інтерполом

19.07.2023

Після деокупації більшої частини Харківщини чимало пособників рашистів чомусь виїхали не до «страни своєй мєчти», а в «ненависну» Європу.

 

Наразі вони намагаються прилаштуватися там як українські біженці, а то й у статусі жертв політичних репресій.


«Так, насправді, не всі, хто тікав від ЗСУ з наших звільнених територій, побігли до улюблених «скрєп» та «русского міра», — повідомив у фейсбуці начальник слідчого управління ГУ Нацполіції у Харківській області Сергій Болвінов. — Маємо безліч випадків, коли вчорашні фанати рф та її армії переховуються саме в Євросоюзі. Та ще й прикриваються тим, що вони — українці, які по­страждали від війни та потребують прихистку».


Втім уже незабаром їхні маніпуляції перестануть бути дієвими, оскільки харківські слідчі всіх причетних до співпраці з окупантами вноситимуть до бази даних і заявлятимуть в Інтерпол. Наразі в цьому списку вже 25 осіб, проте їхня кількість зростатиме далі.

 

«Ми повідомлятимемо про те, що ці люди — не жертви війни або політичні біженці, якими намагаються там виглядати, а підозрювані в кримінальних злочинах в Україні, — повідомив Сергій Болвінов. — Юридично це підстава для того, щоби повернути кожного «за порєбрік».


До речі, харківські любителі «русского міра» бувають різні. Днями обласна військова адміністрація анулювала почесну грамоту, видану режисерці театру «Врємя Ч» Жанні Богусевич, яку вона отримала кілька місяців тому «за вагомий внесок у розвиток культури і театрального мистецтва».

 

Причина — з розряду неймовірних. Виявляється, разом з актором Сергієм Лістуновим вони виїхали до Санкт-Петербурга і вже відкрили там свою студію «Тєатр Пітєр». Ба більше, Жанна навіть ­встигла виставити «ВКонтактє» листівку з вітанням до дня росії.


Для театральної спільноти вчинок колишніх колег мав ефект грому посеред ясного неба. Як з’ясувалося, теперішні «пітерці» у квітні дали останню виставу і, побажавши землякам мирного неба, кудись зникли. Про їхнє нове місцезнаходження дізналися із соціальних мереж.

 

«Так, я в Пітері. Вже в Пітері, — повідомила Богусевич. — Було ухвалене мною таке рішення. Непросте, багатообдумане, але в результаті ухвалене. Це з дитинства було мрією, і я зробила вибір на користь мрії».


Окрім емоційних коментарів колег, на вчинок митців-перебіжчиків відреагував і голова ХОВА Олег Синєгубов.

 

«Ганебно виступати на сценах ворожої рф, поки харків’яни кожний метр української землі звільняють від окупантів ціною життів, — написав він. — Вважаю за обов’язок анулювати почесну грамоту Харківської обласної адміністрації, яку вручили Жанні Богусевич. Культурні діячі Харківщини — справжні патріоти, що доводили неодноразово. Попри обстріли, бомбардування росіян і їхнє намагання знищити нашу культуру — Харківська область завжди буде українською».