Палкий привіт з Болгарії: у Полтаві спалахнув скандал через виїзд з України в.о. мера Карпова

19.07.2023
Палкий привіт з Болгарії: у Полтаві спалахнув скандал через виїзд з України в.о. мера Карпова

Андрій Карпов.

Полтавські депутати хочуть змінити секретаря Андрія Карпова на парамедикиню ЗСУ Катерину Ямщикову.


У Полтавській міській раді назрівають гучні кадрові зміни. Сьомого липня 24 депутати із 42-х подали листа на ім’я секретаря міськради Андрія Карпова з вимогою зібрати сесію, на якій мають намір відсторонити його з посади.

 

Мотивуючи це тим, що «у Полтаві відбуваються події, що унеможливлюють нормальне функціонування всієї Полтавської міської територіальної громади, що, в свою чергу, є наслідком неналежного виконання своїх повноважень секретарем Полтавської міської ради Карповим Андрієм Анатолі­йовичем».

 

Депутати мали намір таємно проголосувати за нового секретаря в особі Катерини Ямщикової й у випадку обрання зробити її головою виконкому.


Серед підписантів — представники «Слуги народу», «Рідного міста», «За майбутнє», «Свободи», а також позапартійні депутати. Четверо з них, до речі — Вадим Ямщиков, Катерина Ямщикова, Ігор Скляр та Тарас Синяговський — служать у Збройних Силах України.


До колишнього блогера з ніком Андрій Полтава, який після судового вироку Олександру Мамаєві за корупцію отримав владу над містом, багато претензій не тільки в депутатів, а, насамперед, у мешканців Полтавської громади.

 

Адже понад чотири місяці, відколи Карпов виконує обов’язки голови міської ради, він різними методами веде боротьбу лише за те, щоб утриматись у керівному кріслі. Місто між тим продовжує занепадати, корупційні схеми продовжують працювати, роботи депутатського корпусу не видно…


А далі було ще цікавіше. Лист більшої частини депутатів з вимогою зібрати сесію, яка могла б стати якщо не історичною, то поворотною в житті Полтави, раптом десь… загубився у величезному приміщенні міськради.

 

Власне, депутати подавали його до канцелярії. Та коли журналісти «Суспільного» поцікавилися у прессекретаря міської ради Олександра Дедюхіна про прийняте Карповим рішення щодо листа, він відповів, що листа «ніхто не бачив».

 

«Я його в понеділок (11 липня — Ред.) шукав, але його не було. Його канцелярія мала прийняти і розписати на приймальню Карпова. Але в приймальні він не з’явився», — відповів кервник пресслужби.

 

Ба більше, повідомив про те, що на той момент Андрій Карпов уже два дні перебував з робочим візитом у болгарському Велико-Тирново — місті-по­братимі Полтави ще з далеких 60-х років.


За законом, що регулює роботу місцевої влади, Андрію Карпову не потрібно спеціального дозволу для виїзду за кордон, адже міська рада забронювала його від мобілізації. Але в цьому випадку людей найбільше обурює те, що він виїхав за межі України під час воєнного стану, не повідомивши про це громаду. А інформація про його місце перебування надійшла не від нього самого, а від прессекретаря, і то випадково, із запізненням.


Журналісти з інтернет-видання «Зміст» вирішили особисто поцікавитися думкою Андрія Карпова щодо цих подій і взяти у нього коментар про терміни наступної сесії, але їхнє звернення у своєму телеграм-каналі він проігнорував, хоча продовжував вести комунікацію в ньому.


Згодом виявилося, що про начебто давно запланований вояж Карпова до Болгарії не знав навіть глава Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін. На його думку, яку він озвучив журналістам під час брифінгу минулого тижня, той уникає проходження військово-лікарської комісії.

 

«А, можливо, він і не повернеться, так що у нас буде колапс у міській раді. Може, він буде переховуватися у Болгарії, щоб не служити у ЗСУ. Цікава ситуація. Я впевнений, що за допомогою ваших публікацій правоохоронці звернуть на це увагу і розберуться, чи є там порушення», — сказав очільник області.


«Я не приховую своєї поїзд­ки за кордон», — того ж дня нарешті відгукнувся виконувач обов’язків мера Андрій Карпов на звернення кореспондента інтернет-видання «Полтавщина». І пояснив, що скористався офіційним запрошенням голови великотирновської громади (кмети) Даніеля Панова відвідати місто у липні 2023 року.


У запрошенні зазначено, що візит полтавської делегації зміцнить зв’язки між двома громадами, поглибить співпрацю та дозволить вивчити потенційні напрямки співпраці в різних галузях, таких як економіка, туризм, освіта, культурний обмін. Усі витрати на харчування та проживання полтавської делегації пообіцяв узяти на себе муніципалітет Велико-Тирново.


За інформацією «Полтавщини», компанію Андрію Карпову в Болгарії складає депутат міської ради від партії «За майбутнє»,  комерційний директор ТОВ «Спортек і К» Іван Діденко. Орієнтовна дата їх повернення — 21 липня.


Виходить, цей вояж просто збігся у часі з поданням листа від депутатів. Що винна в усьому болгарська сторона. Бо якби не те кляте запрошення, то Андрій Карпов, звісно, скликав би сесію.

 

А так змушений був у напружений момент для політичного життя Полтави їхати до Болгарії аж на два (!) тижні, щоб «відновити тривалі дружні стосунки між нашими містами» й почути від Даніеля Панова слова про «непохитну підтримку українців».  


Все це виглядає не стільки смішно, скільки сумно. Бо ж усі розуміють: Карпов сам собі не ворог, тому намагається відтягнути момент звільнення.


Лист за підписом 24-х після розконспірації Карпова, зрештою, знайшовся. Повідомивши про це у своєму Телеграм-каналі, PadrePoltava, він же керівник пресслужби Полтавської міської ради, він же священник, він же блогер Олександр Дедюхін у зверхній для себе манері назвав підписантів заколотниками, котрі, мовляв, принесли листа до міськради з вимогою провести сесію, дізнавшись, що «господаря нема».

Катерина Ямщикова.


«Тобто 24 депутати міської ради (а насправді більше), тобто абсолютна більшість депутатів, з абсолютно різних фракцій є заколотниками? Ви впевнені, що проблема саме в них? — адресує запитання до «падре» депутат міськради, юрист Едуард Волков на своїй сторінці у фейсбуці.

 

— З яких пір некомпетент­ний та неосвічений Карпов, який підбирав крихти зі стола Мамая та Киви, став господарем у місті? Може, з тих пір, як у центрі Полтави з’явилися скирти сіна (скошених, нарешті, бур’янів — Авт.), чи після того, як після маленького дощу все місто затоплене, чи, може, після чергових проваль посеред доріг? Найголовніший господар у місті — це полтавці! До речі, вони Вам платять заробітну плату! За законом у Карпова є 14 днів з моменту подання депутатів, щоб розглянути пропозицію та скликати сесію. Іншого закон НЕ ВИЗНАЧАЄ».


14 днів спливає якраз 21 липня. Отож, чекати розв’язки конфлікту лишається недовго.