Пастка для орків: у Бахмуті Сили оборони беруть окупантів у «вогняний мішок»

12.07.2023

Українським військовим завдяки високій динаміці бойових операцій вдалося влаштувати російському угрупованню в районі Бахмута серйозну пастку.

 

«Сили оборони України поступово беруть тут окупаційний контингент до «вогневого мішка», відсікаючи їх від логістичних маршрутів, – повідомив начальник пресслужби 26-ї артилерійської бригади Сухопутних військ ЗСУ Олег Калишников.

 

— Якщо нинішня динаміка збережеться, ми візьмемо основні висоти навколо міста, і в такому разі у росіян залишиться лише одна лінія постачання — Бахмут–Попасна. Всі південні та північні траси, які ведуть до міста, будуть під нашим контролем. Особливо якщо зараз ми візьмемо Кліщіївку та Верхівку».


Не встиг повоювати тут і спецназ кадирова «Ахмат». Цих головорізів наші військові розбили на під’їзді до бахмутської пастки. Кажуть, хвалені «витязі» були настільки налякані, що тікали врізнобіч не гірше за необстріляних чмобіків.


Інтенсивні бої тривають також на Запорізькому напрямку, але  вибити ворога тут надзвичайно складно. Рашисти збудували на окупованій території регіону кілометри зигзагоподібних, з’єднаних між собою траншей і замінували поля. Аби взяти ці позиції, за словами військових, потрібно спочатку  накрити місцевість артилерійським вогнем, а потім просуватися вперед на бронетехніці. Але брак таких машин ускладнює роботу танкістів і піхоти.  
Погоджується з даними експертів і мер Мелітополя Іван Федоров.

 

«Я не бачу намірів ворога щодо відступу, — каже він. — Навпаки, спостерігаємо зворотну тенденцію, коли він підвозить нове й нове гарматне м’ясо до запорізької лінії фронту. Щоб не вводити в оману себе та інших, я точно не готовий говорити про те, що ворог сьогодні відступає. Зараз надскладно нашим героїчним військовим виборювати кожен квадратний сантиметр. Не будемо говорити про напрямки – ми розуміємо, що Мелітополь і Бердянськ є пріоритетні».


А в Маріуполі окупанти та їхні посібники віднедавна почуваються менш упевнено. Повернення з Туреччини п’ятьох командирів «Азова» стало для них справжнім потрясінням. Особливо незатишно почуваються колаборанти, розуміючи, що пора пакувати валізи.

 

«Досі у них був такий настрій, як у 2014 році, — прокоментував ситуацію радник мера Петро Андрющенко. — Тобто  повернеться Україна — нас пробачать, потім забудуть, ми скажемо, що нас змусили, ми помилялися і так далі. Ми тоді таке дійсно бачили, коли повернулися ті, хто організовував псевдореферендуми і навіть зараз щось очолює у Маріуполі».

 

Але тепер, на його думку, так не буде.  Після деокупації маріупольці потребуватимуть не просто відплати, а справжньої помсти.


А ось колишній капітан підводного човна «Краснодар» 42-річний Станіслав Ржицький  вже отримав своє. У понеділок вранці його розстріляли під час ранкової пробіжки.

 

Подія сталася за кілька днів до річниці трагедії у Вінниці, коли запущений з цієї субмарини «Калібр» забрав життя 28 мирних жителів міста. Тепер рашист займав посаду заступника начальника відділу з мобілізаційної роботи.

 

Тобто й далі продовжував шкодити Україні. Наразі поліція шукає кілера, але, схоже, марно. Той довго відстежував убивцю, але зумів не потрапити до камер спостереження під час його ліквідації.