Молоді вчені Харкова винайшли унікальні матеріали, відкрили нову планету і розробили космічні мінілабораторії

03.05.2023
Молоді вчені Харкова винайшли унікальні матеріали, відкрили нову планету і розробили космічні мінілабораторії

Нещодавно в космос вирушив корабель SpaceX Dragon з двома експериментальними мінілабораторіями на борту, створеними школярами з Харкова й Одеси. (Фото novy.tv.)

Днями молоді науковці НТУ «ХПІ» отримали премію президента України за розробку нових функціональних матеріалів.

 

Останні складаються з кількох шарів, кожен з яких має унікальну мікро- або наноструктуру. Завдяки оптичній прозорості, механічній міцності й електричній провідності харківське ноу-хау може бути використане в багатьох галузях, включно з електронікою, оптикою й енергетикою. Цінність цих матеріалів полягає й у тому, що їх створення не потребує пошуку спеціальних технологій.

 

Це може бути просте напилення, нанесення або, наприклад, осадження.


Порадувала новим відкриттям і випускниця Харківського національного університету ім. В. Каразіна Ольга Заходжай. Міжнародна група, яку вона очолює, недавно відкрила нову гігантську планету. Властивості останньої настільки унікальні, що можуть поставити під сумнів правильність сучасних теорій формування цих космічних об’єктів.


«Її розмір відповідає діаметру Юпітера, маса HD 114082 b у вісім разів перевищує масу Юпітера, — йдеться в повідомленні Інституту імені Макса Планка, розташованому в німецькому місті Гайдельберґ. — Поєднання цих величин важко узгодити із загальноприйнятими моделями формування планет. Рішення цієї загадки може вимагати оновлення моделей формування, щоб урахувати надзвичайно велике тверде планетарне ядро».


Українська вчена Ольга Заходжай — одна з кількох десятків дослідників у світі, хто шукає екзопланети. Оскільки подібні спостереження неможливо провести поза стінами сучасних обсерваторій, Ольга бере активну участь у міжнародних програмах і вже багато років співпрацює з німецьким інститутом ім. Макса Планка. Саме на його базі вона проводила згадані астрономічні спостереження в Чилі.


Останнє відкриття дасть змогу розширити інформацію про формування та еволюцію газових планет-гігантів на зразок Юпітера, Сатурна, Нептуна.

 

«Згідно з теорією, планети формуються в дисках із газу та пилу навколо зір — залишках формування цих зір, — каже науковиця. — Проте довгий час теорія та безпосередньо відкриття планет не були пов’язані між собою. Тільки зараз ми починаємо знаходити об’єкти, які такі теорії підтверджують, — наприклад планету в системі з диском».


Цікаво, що в молодих українських науковців уже підросла і геть юна зміна. Кілька місяців тому в космос вирушив корабель SpaceX Dragon із двома експериментальними мінілабораторіями на борту. Одна з них належить учням Харківської гімназії №47, друга — Рішельєвському ліцею з Одеси.


«Це вперше в історії Мала академія наук України здійснила подібне — відправила на МКС мінілабораторії переможців всеукраїнського конкурсу, — прокоментувала новину перша леді Олена Зеленська. — І надзвичайно показова деталь: гімназію в Харкові знищила російська ракета. Але вчитель забрав експеримент зі зруйнованого класу, тому учні все одно завершили проєкт так, аби він відповідав вимогам НАСА».


У ході своїх досліджень харківські школярі вивчали поведінку стоматологічних матеріалів в умовах мікрогравітації. А робота одеситів присвячена вирощуванню кристалів калію (ІІІ) гексаціаноферату. Завдання цього експерименту — з’ясувати, чи впливають гравітації на процес формування кристалів, їхні розміри, кількість і форму.


Паралельно школярі продовжать працювати на землі, щоб порівняти результати космічних досліджень із земними. До речі, Україна стала третьою дер­жавою після США та Канади, яка відправила шкільні експерименти до космосу.