Герої нашого часу. Як зараз ЗСУ утримують фронт на Сході

22.03.2023

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр у своєму Telegram назвала імена офіцерів та генералів, які зараз керують обороною східної фортеці під назвою Бахмут.


У першу чергу йдеться про командувача ОСУВ «Хортиця» генерал-полковника Олександра Сирського. Частиною східного фронту опікується також командувач ОСВУ «Таврія» бригадний генерал Олександр Тарнавський.

 

А захист самого міста триває під керівництвом бригадного генерала Андрія Гнатова. Окрім того, оборону в Бахмуті тримають комбриги 93-ї бригади полковник Павло Паліса та комбриг 3-ї бригади Нацгвардії полковник Олександр Півненко.


Пані Маляр у тому ж повідомленні нагадала, що цього тижня минає другий місяць з моменту загострення боїв у цій точці східного фронту. 

 

«Ніхто не вірив, що в умовах настільки інтенсивних атак ворога можна утримати місто більше тижня, максимум двох, — сказала вона. — Але завдяки мужності та героїзму тисяч наших воїнів, а також умілому керівництву наших генералів та офіцерів оборона Бахмута тримається та можливості ще не вичерпані».


Обнадійлива інформація надійшла і з Євросоюзу, де ухвалили масштабний план щодо постачання Україні мільйона 155-міліметрових снарядів.

 

Як повідомив в ефірі 24-го каналу військовий експерт Роман Світан, таку кількість нових боєприпасів там планують виготовити протягом року, а старі боєкомплекти з великою часткою ймовірності дістануться ЗСУ.

 

«Наразі наші підрозділи використовують близько 5 тисяч артилерійських снарядів на добу, — сказав він. — Для наступу потрібно вдвічі більше. А загалом — 300 тисяч на місяць. Отож мільйона снарядів нам вистачить для того, аби вийти на Азовське узбережжя та зачистити Крим».


Тим часом на Запорізькому напрямку активно тривають так звані розвідки боєм. Днями окупанти посунули на позиції ЗСУ великою кількістю техніки і півсотнею бійців особового складу.

 

У результаті втратили частину людей і 24 одиниці броньованих та інших машин. Ба більше, у ході останніх боїв українські захисники зуміли зайняти вигідніші позиції для майбутнього контрнаступу.


«Ворог чинить опір, але надовго його не вистачить, — прокоментував ситуацію керівник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського штабу Олексій Дмитрашківський. — Незважаючи на ті окопи, які вони накопали, і фортифікаційні споруди, це скоро їм не знадобиться».


На ховрашків, які безупинно риють траншеї, перетворилися і кримські рашисти, котрі смертельно бояться майбутнього контрнаступу ЗСУ. Але, як свідчать останні події, земляні лабіринти їх навряд чи врятують.

 

Зокрема, у понеділок увечері щонайменше 10 потужних вибухів пролунало в Джанкої. В Головному управлінні розвідки Мін­оборони України повідомили, що «бавовна» накрила залізницю саме в ту мить, коли нею окупанти перевозили крилаті ракети «Калібр НК». 

 

Ті самі боєприпаси, що призначені для пусків із надводних кораблів. Дальність ураження такої зброї — понад 2 тис. 500 кілометрів по наземних цілях та 375 кілометрів — по морських. Також вибухи зафіксували і поблизу військового летовища.