Герої незламні: українці організували флешмоб на честь мужнього захисника

08.03.2023
Герої незламні: українці організували флешмоб на честь мужнього захисника

Таким художник Андрій Єрмоленко зобразив незламного українського захисника.

Ці кадри враз облетіли увесь світ. Український солдат відмовився зрізати свій шеврон, зробив останню у своєму житті сигаретну затяжку, спокійно промовив: «Слава Україні» і гордо прийняв смерть від лютої автоматної черги.

 

Убивці оскаженіли невипадково, адже приготувалися зняти ролик про те, як полонений плазує перед ними, вимолюючи пощаду.

 

Натомість отримали хвилину власної ганьби та ще й виставили свій сором на загальний огляд.
    

Логіку вже давно не латентних садистів, як завжди, зрозуміти складно, але клінічні прояви типової «русскої душі» вкотре стали в українській визвольній війні поворотним етапом.
    

«Поява відео унеможливлює саму навіть спробу нав’язати дискусію про припинення вогню чи перемир’я, про яке так часто говорять лобісти кремля на Заході, — прокоментував ситуацію у фейсбуці волонтер, доброволець, керівник благодійної організації «Фонд Мир і Ко» Мирослав Гай. — Тепер, найближчим часом, кожному, хто говоритиме про необхідність діалогу, хороших русскіх чи щось подібне, тикатимуть те відео в обличчя. Самі того не бажаючи, московити погіршили своє становище в бік тотальної поразки та ліквідації рф як держави».
    

До флешмобу з гаслом-відповіддю «Героям слава!», який організували в соціальних мережах українці, вже приєдналися сотні відомих політичних і культурних діячів світу.

 

Зокрема, румунський активіст та волонтер Раду Хоссу, відзначивши героїзм нашого воїна, сказав наступне: «Це не людина. Це герой. Це ідея. Герої та ідеї ніколи не вмирають. Україна переможе».
    

Реакція Володимира Зеленського на вбивство військового була очікувано емоційною. У своєму вечірньому зверненні він пообіцяв знайти і покарати катів українського воїна, а також повідомив, що на Ставці було прийнято рішення не виходити з Бахмута.

 

«Суспільство має розуміти сенс наших оборонних операцій, справжній сенс, — сказав він. — Сьогодні я прямо поставив питання і командувачу «Хортиці» генералу Сирському, і головкому Залужному про те, якою вони бачать далі оборонну операцію на Бахмутському напрямку. Або відійти, або продовжувати оборону й посилюватися в місті. Обидва генерали відповіли: не відходити й посилюватися. І ця позиція була одностайно підтримана. Інших позицій не було».
    

Це означає, що запеклі бої в районі міста триватимуть далі. ЗСУ намагаються утримати за собою дорогу, якою до міста доставляють боєприпаси і провізію. Решту підходів уже контролює ворог.

 

«Моє припущення — усе вирішиться за кілька днів, — повідомив в ефірі «Еспресо» військовий експерт Євген Дикий. — Ситуацію в теперішньому стані довго тримати неможливо. Варіантів два: або відходити, або відсунути ворога хоча б від однієї траси. Най­ближчі 3-5 днів це покажуть».
    

Тим часом CNN із посиланням на військового чиновника НАТО, ознайомленого з даними розвідки Північноатлантичного альянсу, повідомляє, що російські окупанти втратили в боях за Бахмут Донецької області у п’ять разів більше солдатів, ніж українські захисники.

 

Сили оборони України продовжать бої за Бахмут, щоб виснажити елітні підрозділи ПВК «Вагнер», — така думка аналітиків Інституту вивчення війни. Експерти ISW вважають, що резерв російських в’язнів, придатних для бойових дій, не є безмежним, і ліквідація десятків тисяч з них у Бахмуті означає, що їх не використають для важливіших боїв.

 

Як повідомляла "УМ", Генштаб ЗСУ повідомив, що незламним Героєм на рашистському відео є військовослужбовець 30-ї окремої механізованої бригади Тимофій Шадура.