Мобільна альтернатива: Харківщина збільшуватиме генерацію «газотурбінної» електроенергії

01.03.2023

В Україні фактично не лишилося регіонів, де б рашисти артилерійськими обстрілами не пошкодили хоча б одну станцію з виробництва і передачі електро­енергії.

 

Але фахівцям наразі вдалося стабілізувати ситуацію, у тому числі й завдяки використанню альтернативних джерел живлення.


Одним із запасних варіантів стали газотурбінні установки.

 

«Унаслідок атак ми зрозуміли, що є ситуації, коли можемо генерувати, але не можемо передати електроенергію в певні регіони, де виник її дефіцит, — повідомив міністр енергетики Герман Галущенко під час робочої поїздки на Харківщину. — Найскоріше рішення — газотурбінна генерація. Вона не є високою, але є маневреною, дає потужність. Це таке швидке рішення, яке треба реалізувати до наступного опалювального сезону».

 

До цієї роботи у Харкові вже приступили, паралельно облаштовуючи енергетичні об’єкти захисними спорудами.


Дискусії про розвиток розподільної генерації в Україні точаться вже давно, але до великої війни цей напрямок майже не розвивався.


Йдеться про використання повноцінних газотурбінних та газопоршневих електростанцій, які можуть працювати протягом тривалого часу і не потребують особливого обслуговування.


Кожна з таких установок має невисоку потужність. Втім, задіявши на об’єкті кілька станцій, можна отримати потенціал одного атомного блоку.

 

«Вони хороші тим, що швидко розганяються — до трьох хвилин, — прокоментував доцільність розвитку цього проєкту прем’єр-міністр Денис Шмигаль. — Для порівняння: атомний блок розганяється три доби. Тепловий блок з холодного стану «піднімається» 8-12 годин, з гарячого стану — 0,5-1,5 години».


За словами пана Шмигаля, альтернативні електростанції можна використовувати у великих містах також для забезпечення жителів водою і теплом. Друга галузь їх застосування — енергетична безпека атомної генерації.

 

«Коли при блекауті розвалюється мережа, — каже він, — усе розбалансовується і вимикається. Аби запустити атомний блок, потрібно 100-150 МВт. Тут можуть допомогти саме газотурбінні установки».