На Харківщині піротехніки наразі встигли розмінувати лише 10% території

08.02.2023

Надзвичайна подія сталася в районі залізничного вокзалу міста Ізюма на Харківщині.

 

Там нещодавно від вибуху фрагмента рашистської протитанкової міни «пелюстка» по­страждало семеро підлітків віком від 14 до 17 років. Ще одна дівчина отримала психологічну травму.


Спочатку потерпілих «швидка» відправила до місцевої лікарні, а звідти до ОКДЛ №1 Харкова для додаткового обстеження.

 

Троє хлопців і четверо дівчат мають осколкові поранення, але наразі їхньому життю нічого не загрожує.

 

Як повідомив заступник начальника Ізюмської міської військової адміністрації Володимир Мацокін, винуватець інциденту знайшов міну в селі Сулигівка та носив у кишені.

 

Пізніше вирішив показати її друзям, але юнацький максималізм довів до трагедії. З’явилася також інформація, що вибухівку «герой» жбурнув просто під ноги своїм товаришам.


Подібні інциденти на Харківщині сьогодні не рідкість, оскільки піротехнічні підрозділи встигли розмінувати лише 10 відсотків території регіону.

 

Під загрозою наразі посівна, оскільки більша частина сільськогосподарських угідь області або вщент нашпигована вибухівкою, або перебуває у так званій «сірій зоні». Є землі, що й далі перебувають в окупації.


За словами голови обладміністрації Олега Синєгубова, сьогодні підрозділи піротехніків сконцентровані в основному на розмінуванні критичної сфери, аби можна було продовжувати відновлення електропостачання на деокупованих територіях.

 

Також триває очистка шляхів. Подальший план дій є, але його реалізацію розпочнуть навесні, коли дозволятимуть погодні умови.


Загалом в Україні від мін з початку рашистського нападу постраждало понад 600 осіб. Майже третина з них загинули.