З-під «купола» — до стріляючих лижників: що відомо про нового керівника Федерації біатлону України

30.11.2022
З-під «купола» — до стріляючих лижників: що відомо про нового керівника Федерації біатлону України

Більшість делегатів звітно-виборчої конференції на посаду президента ФБУ підтримали Івана Крулька. (Фото з сайту uspa.com.ua.)

Черговий біатлонний сезон Федерація біатлону України розпочинає з новим керівником.


Персона народного депутата України від «Батьківщини» Івана Крулька для вітчизняного біатлону незнайома, проте саме йому більшість делегатів звітно-виборчої конференції на найближчі чотири роки довірила управління ФБУ.


Першим віцепрезидентом організації обрали Андрія Дериземлю. І разом з цим знаним у минулому біатлоністом із Чернігівщини новий очільник федерації обіцяє створити продуктивний тандем. «Він (Дериземля) є самодостатньою людиною та має величезний авторитет у біатлоні.

 

Ось цю прогалину, що я не бігав у біатлоні, але є добрим менеджером, доповню людиною, яка в біатлоні — все життя. І ми будемо так командою працювати», — зазначив Крулько.


Про те, що 41-річний Іван Крулько претендуватиме на президентство в ФБУ, шанувальники вітчизняного біатлону дізналися незадовго до виборів — коли почалася офіційна процедура висунення кандидатів.

 

А до цього моменту персона Крулька, котрий зберігав абсолютне мовчання, була покрита ореолом таємничості.


Інша справа — його головний конкурент. Про Дмитра Підручного як можливого майбутнього президента ФБУ у ЗМІ говорили найбільше. Якось спробувала вийти на старт президентських перегонів і ветеранка жіночого біатлону Олена Білосюк (Підгрушна), проте, почувши чимало критики щодо свого технічного статусу кандидата, вона одразу знялася з перегонів.


«Це була найдовша конференція в історії українського біатлону. На попередніх конференціях був один кандидат, на цій — три, одна з яких, Олена Білосюк, знялася. Залишилося два кандидати: я і Дмитро Підручний. Ми з ним конкурували, були дискусії, безумовно, і це дуже добре. Бо коли є конкурентна боротьба, збільшується відповідальність. Делегати конференції вирішили надати мені право нести цю відповідальність — очолювати Федерацію біатлону», — так переможець виборів охарактеризував боротьбу за президентський пост в ФБУ.


До речі, новообраний голова ФБУ був упевнений, що здобуде перемогу на виборах.


Подейкують, що багаторічний очільник федерації Володимир Бринзак іще задовго до ви­борів почав знайомити Крулька з біатлонним господарством. Сам же Бринзак, який чверть століття стояв біля керма ФБУ, під тиском обставин вирішив більше не змагатися за президентську посаду.

 

Скандал, який на початку повномасштабного вторгнення росії в Україну розгорівся навколо натуралізованих російських біатлоністок синьо-жовтої збірної, серйозно вдарив по іміджу та здоров’ю досвідченого функціонера.


Отримавши собі в опоненти та критики капітана чоловічої збірної Дмитра Підручного, Володимир Бринзак відчув, що справу його життя закінчено:

 

«Коли вийшла перша брехня і були зроблені перші інтерв’ю про мене, зрозумів, що моя діяльність спортсменам більше не потрібна. Очевидно, за 25 років я вже набив оскомину та підросла молодь, у якої є амбіції. Але треба цивілізовано все це робити. Якби Підручний тоді звернувся до мене, подзвонив та запитав, чому я сказав чи не сказав щось... Якби він сказав, що хоче закінчити кар’єру і бути президентом, я б міг йому допомогти. Але він пішов іншим шляхом. Тоді потрібна конкуренція і хай обирають кращого», — розповів Бринзак.


У підсумку Підручного на виборах підтримав 31 делегат, Крулько отримав 58 голосів.


«У програмі Крулька є дуже багато позитивних хороших ідей. Тут питання, як це буде реалізовуватися. Чи він збере для цього необхідні ресурси та команду, щоб це реалізувати. Він — досвідчений керівник. Я бажаю лише того, щоб він себе розвивав, реалізовував, добився покращення умов у нашому біатлоні», — наголосив Підручний.


Серед того, що новий президент ФБУ планує втілювати в життя першим, привертає увагу розробка державної програми «Урок біатлону», котра, за словами Крулька, забезпечить військово-патріотичне виховання молоді.

 

Другим пунктом стоїть питання створення фонду відновлення інфраструктури біатлону, особливо тієї, котру зруйнували російські варвари. Також очільник ФБУ хоче підписувати довгострокові (пожиттєві) контракти з першими тренерами юних біатлоністів, які зможуть дорости до юніорської збірної України.

 

Серед іншого планує Крулько провести аудит роботи попереднього керівника, яку він назвав чесною та відкритою, оновити статут організації, залучити нових спонсорів та запровадити президію, котра, за задумом очільника, будуватиме плани на сезон та визначатиме рівень призових для чемпіонів та призерів міжнародних стартів.