На Ізюмщині рашисти хотіли змусити дітей якнайшвидше забути про українське коріння

16.11.2022

У Богуславській середній школі на Ізюмщині прокуратура вилучила сотні російських підручників, які окупанти завезли перед початком навчального року.

 

Звичайні класи ураз перетворилися на склади книжок, що написані за програмою російської системи освіти.

 

Тобто рашисти запланували провести оголошену на початку війни «денацифікацію» на усіх без винятку рівнях, приділивши особливу увагу нашим дітям.


«Агітація, пропаганда та виховання «русского духа и патриотизма» — основні цілі російської так званої навчальної програми, — зробили висновок слідчі Харківської прокуратури. — Підручники рф будуть долучені до кримінальних проваджень за фактами колабораційної діяльності як речові докази. Російській освіті не місце в Україні».


Як з’ясувалося, для виховання «правильних русскіх» новоспечені адміністрації отримали чіткі методички.

 

Папка з цими документами була знайдена у відділі освіти, що був створений в окупованому Ізюмі.

 

Серед цих паперів знайшлися «матеріали до наради з питань підтримки і розвитку систем освіти Харківської області», підготовлені галузевим міністерством росії.


Плани в авторів рашистького циркуляру були дійсно грандіозні. За даними офісу Ген­прокуратури України, рашисти готувалися видавати випускникам шкіл російські атестати.

 

В одному з документів міститься наказ прискорити штампування «ксив» на базі бєлгородської області. Цей же регіон був визначений як базовий для прийому абітурієнтів з Харківщини.

 

Країна-агресор також мала намір завезти до початку навчального року вчителів з історії та літератури, аби вони змогли кваліфіковано організувати «патріотичне виховання».


Для заохочення і закріплення теми окупанти хотіли відправити до табору в окупованому Криму одного-двох відмінників. А учнів 7–9 класів звозили до того ж бєлгорода для участі у пропагандистських заходах, називаючи ці шабаші «турботою про відпочинок».


Не минулося і без відвертого блюзнірства. Міністр освіти рф сергій кравцов на одній із нарад у путіна повідомив, що дітей на окупованих територіях Донецької та Луганської областей будуть навчати «класичної української мови».

 

Про яку саме лінгвістичну варіацію йдеться — він не уточнив. Але неважко здогадатися, що цей чиновницький пафос був адресований армії пропагандистів, які безуспішно намагаються надати відверто фашистському режиму рис невластивої їм людяності.


Для доказу міністр освіти України Шкарлет навів свою статистику. Від початку війни на окупованих рашистами територіях перебувало майже 800 шкіл.

 

Наразі близько 300 середніх навчальних закладів не можуть організувати роботу через ситуацію з безпекою.


«Лише за пів року з початку повномасштабного вторгнення рф десятки тисяч учнів стали жертвами русифікації, — повідомив він. — Багато дітей було вбито, покалічено і вивезено з України. Тисячі навчальних закладів наразі або зруйновані, або знищені повністю. Я зараз кажу і про дитячі садочки, і про школи, і заклади вищої освіти, зокрема про університети. Тому дурниця, що пролунала з вуст кравцова на зустрічі ще з одним шизофреником, який до річниці з дня створення срср хоче відновити цілісність імперії, — не що інше, як фейк. Нічого подібного вони зробити не зможуть».