Священні місця й обряди: чого чекати на третьому міжнародному етнокінофестивалі ОКО у Польщі

09.11.2022
Священні місця  й обряди: чого чекати на третьому міжнародному етнокінофестивалі ОКО у Польщі

Третій етнофестиваль ОКО відбудеться в Польщі.

Не лише мільйони українців, а й фестивалі було виселено внаслідок повномасштабної російсько-української війни, що спалахнула 24 лютого.

 

Проведення Третього етнокінофесту ОКО також опинилося під загрозою, оскільки українська Бессарабія, Одещина, що розташована біля Чорного моря, — один із головних стратегічних інтересів росії.
    

Незважаючи на це, фестиваль відбудеться від 13-го до 18 листопада 2022 року у середньовічному містечку Торунь у Польщі в межах та за підтримки Міжнародного кінофестивалю мистецтва кінематографії EnergaCAMERIMAGE, а також за допомогою програми МЗС Болгарії «Болгарська допомога заради розвитку».
    

Торунь із його мальовничим старим містом (starоwka), яке перебуває під охороною ЮНЕСКО, є чудовим місцем для фестивалю етнографічного кіно.

 

Місце дихає історією і запрошує кожного здійснити подорож у минуле. Старе місто Торуня ніколи не було зруйноване війнами, що вселяє спокій і впевненість. Ось чому його настрій відповідає концепції OKO-2022.
    

Цього року офіційний слоган українського кінофестивалю ствер­джує: «Святкуй життя!». Жодна зовнішня агресія не повинна заважати Україні жити, а ОКО — проповідувати мир і толерантність, демонструючи свої фільми.
    

Оргкомітет отримав 1 тис. 171 заявку зі 104 країн світу і охопив таким чином усі континенти нашої планети.

 

Програмерки відібрали 8 повнометражних і 16 короткометражних етнографічних документальних фільмів, які відкривають та досліджують колоритні таємні місця, забуті культури, священні обряди і героїв, що надихають.
    

24 конкурсанти змагатимуться за грошовий приз від компанії Megogo на 40 тисяч та 20 тисяч грн відповідно.
    

Оцінювати повнометражні стрічки будуть: Арнольд ван Брюгген з Нідерландів, Олена Івановська та Геннадій Кофман з України. Короткометражні: Себастьян Майсторович з Австрії, Ламія Фатхі з Єгипту та Марта Домачовська з Польщі.
    

Поза конкурсом відбудеться спецпоказ українських фільмів «Подивись на Україну іншими очима», яким ОКО хоче привернути увагу всього світу до нашої країни, яка мужньо воює вже дев’ятий рік.

 

На дискусійній панелі, присвяченій фільмам і війні, обговорюватимуться проблеми, надії та сподівання на перемогу, а також питання відновлення культури України після війни.
    

Засновниця та директорка кінофестивалю ОКО Тетяна Станєва обіцяє глядачам подорож світом і повне занурення у життя та традиції різних народів на екрані: «Коли дивишся фільми нашої програми, розумієш, якою прекрасною та різноманітною є наша планета, буквально поринаєш у мультикультурний світ народів, вчишся у них, співпереживаєш, порівнюєш, плачеш і смієшся разом із ними. Пізнаючи різні культури, збагачуєш свою.
    

Війна в Україні навчила нас святкувати життя сьогодні, без спеціальних причин і приводів, без того, щоб відкладати свої бажання та мрії на завтра, бо ми не знаємо, чи буде у нас завтра. Тому ласкаво просимо до Торуня або до онлайн-показів — подивитись якісне кіно, поговорити про фільми та культурні плани після перемоги».
    

Після завершення українського етнокінофесту в Торуні відбудуться спеціальні покази OKO: 20 листопада — у Фінляндії (Гельсінкі), 25 — 27 листопада — у Болгарії (Софія), а 2 — 4 грудня — вдома, в Україні (Бол­град Одеської області).

 

Програма «OKO подорожує» (відбуватиметься за підтримки Посольства Болгарії в Україні та за інформаційної підтримки Держ­кіно), складатиметься з українських фільмів, які відображають різноманітні аспекти батьківщини OKO — України, її багату культуру та історію: від подорожі у минуле в часи Київської Русі до боротьби за життя в наш час; від музичних одкровень до національних трагедій; від трагедій до пошуків краси. Глядачі матимуть змогу поглянути на Україну іншими очима та закохатися в неї.
    

«Якщо ви зараз не можете приїхати в Україну й побачити все на власні очі, то Україна приїде до вас. З фільмами, історіями, культурою, болем і радістю. Наша кіномандрівка має на меті підсилити голос України, втілити ідеї культурної дипломатії та продемонструвати силу медійного спротиву. Наша культура — наша зброя, а фільми — наші боєприпаси. Це те, заради чого Україна бореться і чим воює на культурному фронті. Українські фільми влучають просто у серце й показують задокументовану правду про історію України, її сьогодення та надії на майбутнє», — анонсує програму «OKO подорожує» директорка фестивалю Тетяна Станєва.
    

У дні фестивалю всі фільмі конкурсної програми ОКО будуть доступні до перегляду на території України на сайті партнерів — стрімінгової платформи Megogo. Кожен зможе подивитися обрані стрічки на сайті ОКО, знайшовши позначку «Подивитись онлайн».
    

Відкриття кінофестивалю та дискусійна панель «Збереження культурної спадщини в часи війни» відбудеться в Етнографічному музеї, що розташований поряд з історичним центром Торуня. Там експонуватиметься виставка фотографій сучасної України, охопленої нині повномасштабною війною.