Операція «Темрява»: російський геноцид українців вийшов на стадію масового руйнування енергетичних систем

26.10.2022

Рашистам фізичного знищення українців на фронті й окупованих територіях виявилося замало, тому вони вирішили влаштувати нам ще й енергетичний колапс по всій країні.

 

У період з 10 по 20 жовтня іранськими безпілотниками та далекобійними ракетами було пошкоджено понад 400 об’єктів у 16 регіонах України, серед яких десятки енергетичних станцій.


Цю невтішну статистику озвучив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, російська армія обрала нашу енергетику однією з ключових мішеней для своїх атак.

 

«Тривають обстріли генерації, тобто об’єктів, які виробляють електроенергію, — сказав він. — Обстріли систем розподілу електроенергії, тобто ліній електропередач, завдяки яким кожен із нас має вдома світло».

 

Влаштувати темряву ворогу вдалося навіть в українській столиці, що викликало шалену радість у глядачів москальських пропагандистських шоу.


І все ж піком цих атак став день 22 жовтня, коли кацапи залишили без енергопостачання майже півтора мільйона споживачів.

 

За даними заступника керівника офісу президента Кирила Тимошенка, внаслідок ракетних ударів тоді без світла залишилися мешканці населених пунктів у Хмельницькій, Миколаївській, Волинській, Черкаській, Рівненській, Кіровоградській та Одеській областях.

 

Вибухи пролунали також на Київщині та в Луцьку, де під час атаки вибуховою хвилею було пошкоджено приватний будинок. Пізніше окупанти завдали повторного удару по місту, розбивши об’єкти енергетичної інфраструктури.

 

Виходячи з масштабу руйнувань Кабмін ухвалив рішення призупинити експорт електроенергії до ЄС.

 

У свою чергу Диспетчерський центр Укренерго вимушений був запровадити тимчасове контрольоване обмеження споживання електроенергії у Києві та Київській, Чернігівській, Черкаській, Житомирській областях.

 

Є проблеми зі світлом також у Сумській, Харківській, Полтавській, Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях. Енергетики просять споживачів зменшити до мінімуму використання електроприладів у період із 17:00 до 23:00, аби не допустити автоматичного вимкнення струму.


Сподіватися на те, що повітряний терор окупантів швидко завершиться, досить складно.

 

«Це стосується не лише енергосистеми, а й об’єктів водопостачання та теплопостачання, — повідомив Денис Шмигаль. — Перебої можливі, а тому всі мають бути готові». Він закликав громадян зробити запас технічної і питної води, мати теплі речі, батарейки, ліхтарики і заряджені павербанки.

 

За словами військових експертів, найбільшої шкоди українській інфраструктурі останнім часом завдають саме іранські дрони-камікадзе, третину з яких артилеристам збити не вдається.

 

Але днями прийшла досить обнадійлива новина. Ізраїль 21 жовтня завдав авіаудару по військовому аеропорту Дімас у Сирії та знищив обладнання, яке використовувалося для збірки безпілотників іранського виробництва.

 

Після вибуху також постраждали радар та злітно-посадкова смуга і згорів склад готової продукції, що, можливо, призначалася для війни в Україні.

 

Того ж дня бійці ЗСУ знищили 10 інструкторів з Ірану, які навчали росіян навичок керування «Шахедами». Про це з посиланням на джерела в Україні повідомило ізраїльське видання The Jerusalem Post.