Омлет «за ціною однокімнатної квартири»: чому в Україні рекордно дорожчають яйця і що буде з цінами далі

19.10.2022
Омлет «за ціною однокімнатної квартири»: чому в Україні рекордно дорожчають яйця і що буде з цінами далі

Поласувати яєшнею може дозволити собі не кожен.

Восени в Україні зросли ціни фактично на всі продукти харчування, але динаміка зростання вартості курячих яєць здивувала навіть тих, хто не рахує копійки до пенсії.

 

Якщо у серпні за простий десяток відомі торговельні мережі брали в середньому 30 гривень, то у вересні і жовтні відповідно — 40 і понад 50 гривень.

 

Причому виробники заявляють, що сьогоднішній максимум має тенденцію до зростання.


Уже зараз «Ашан» продає продукцію марки «Квочка» по 64,60 гривні за десяток, а від «Ясенсвіт» (справжні велетні) — по 64,80 гривні.

 

Ще активніше змінює цінники мережа «Мегамаркет», де вартість упаковки стартує від 67,20 гривні. Трапляються і зовсім безсоромні відчайдухи, які під час війни пробують збувати товар по 75-80-90 гривень за десяток.


За словами виробників, ціна на цей дієтичний продукт восени зростає традиційно через зниження середньодобової температури і скорочення світлового дня.

 

Мовляв, кури несуться менше, тому яйця дорожчають автоматично. Але цього року до звичних причин доєдналися і негаразди, пов’язані з повномасштабною війною.

 

Раніше на території Херсонської, Донецької, Луганської, Харківської та Запорізької областей припадало 17 відсотків від загального виробництва яєць.

 

Лідером у цьому регіоні визнана птахофабрика в знаменитій Чорнобаївці, яка наразі тимчасово окупована. Не краща ситуація й на інших підприємствах.

 

За даними аналітика УКАБ Світлани Литвин, тепер виробництво на цих потужностях або призупинено, або максимально скорочено, оскільки вести господарську діяльність під постійними обстрілами практично неможливо. Ще одна причина — суто технологічна.

 

«На початку повномасштабної війни деякі підприємства в невизначених умовах частково не запустили інкубаційні процеси для отримання молодої птиці, — повідомила пані Литвин виданню Delo. ua. — Це призвело до тимчасового скорочення поголів’я курей-несучок і, відповідно, зменшення обсягів виробництва. Однак це явище тимчасове і незабаром таке просідання має бути вирівняне».


А ось ціна яєць, на думку експертів продовольчого ринку, й далі може зростати. Адже, окрім основних чинників, на вартість цього продукту впливає стрімке здорожчання логістики, ветеринарних препаратів і кормових добавок. Межа — додаткові ще 10 (а може, й більше) відсотків. Потім ціна стабілізується й піде на спад навесні. Але це не точно...