На Харківщині фермерам доведеться спалювати поля з урожаєм через російські міни

11.08.2022
На Харківщині фермерам доведеться спалювати поля з урожаєм через російські міни

(Фото ГУ ДСНС у Харківській області.)

Фермерські господарства, що розташовані на півночі та північному сході Харківщини, можуть втратити значну частину свого урожаю.

 

Це ще один страшний відголос війни, оскільки площі із збіжжям складно очистити від мін та снарядів, надавши фахівцям гарантію безпеки.

 

«Сапер, який йтиме полем, не зможе працювати з приладом, — повідомив начальник частини гуманітарного розмінування Державної служби з надзвичайних ситуацій України Ігор Овчарук. — Працювати неможливо навіть по пшениці, яка має від пів метра і вище».


За словами представника ДСНС, наразі фермери часто звертаються з проханням очистити угіддя від боєприпасів, бо точно знають, що до них «прилітало». Втім багатьом доводиться відмовляти.

 

«У них смерть їхнього бізнесу, а я не можу собі дозволити смерть сапера, — прокоментував ситуацію пан Овчарук. — Для мене людське життя важливіше».

 

У результаті, деякі поля з дозрілим урожаєм доведеться просто спалити. Змиритися з такими втратами наразі готові не всі представники аграрного бізнесу, наражаючи своє життя на небезпеку. Днями, наприклад, на протитанковій міні поблизу села Вільхівка підірвався комбайнер.

 

Бригадою медиків екстреної медичної допомоги його було госпіталізовано до лікувального закладу. Окрім серйозних проблем зі здоров’ям, відчайдух отримав ще й пожежу, яка частково знищила його урожай.


Швидко очистити територію цієї частини Харківщини від боєприпасів  рятувальники сьогодні не обіцяють, оскільки поблизу все ще точаться запеклі бої.

 

Але й по завершенні війни ця проблема тривалий час залишатиметься актуальною. За попередніми даними, для повного розмінування території України знадобиться щонайменше 10 років.

 

«Це оптимістичні прогнози, — повідомив речник Держслужби України з надзвичайних ситуацій Олександр Хорунжий, — бо ми ще не знаємо, що коїться на територіях, де ведуться активні бойові дії. Підрозділи ДСНС досі працюють над розмінуванням держави після Першої та Другої світових війн».