Дрони від Дронова: харків’янин створив і готує до виробництва роботизовані безпілотники SkyNet

21.07.2022
Дрони від Дронова: харків’янин створив і готує до виробництва роботизовані безпілотники SkyNet

Експериментальна модель SkyNet. (Фото з сайту www. toneto.net.)

На цій страшній війні кожен мусить знайти свою зону активності, аби персональною участю наблизити перемогу.

 

Вибором випускника Харківського авіаційного інституту Михайла Дронова, який нині проживає у Кривому Розі, природно, стала розробка роботизованих БПЛА-розвідників SkyNet.

 

Крилаті машинки від компанії винахідника СЕО UADronov охоплюють велику територію, працюючи 24 години на добу, і при цьому коштують значно дешевше багатьох іноземних аналогів.


Принцип дії українського ноу-хау геніально простий.

 

«Одна частина безпілотників літає, — каже розробник, — а в цей час завдання оператора — підготувати до польоту наступну групу дронів. Усі «пташки» об’єднають в одну мережу, а отримані ними дані оброблятимуть при допомозі штучного інтелекту та нейромережі».

 

Якщо одна з машин буде уражена ворогом, їй на зміну можна відправити іншу, оскільки ці літальні апарати з двометровим розмахом крил коштують усього тисячу доларів.


Михайло Дронов уже отримав попередню згоду на поставку обладнання, що буде задіяне у виробництві корпусів для БПЛА. Водночас електроніку, батареї та інші технологічні комплектуючі, найвірогідніше, закуплять у Китаї та США. Тривають також перемовини про участь у проєкті вітчизняних фірм.


Мета і місія СЕО UADronov — масове виробництво безпілотників, що дозволить знизити їхню вартість, уніфікувати те, що є на сьогодні, й спростити процес експлуатації.


«Для початку ми хочемо налагодити випуск 1 тисячі розвідувальних літаків, — написав у фейсбуці пан Михайло. — Так, саме тисячі, а не 5 чи 3, або 10. Це і є те, що ми, недовго думаючи, назвали SkyNet. SkyNet наразі вже починає розвиток, але далі буде ще цікавіше!».

Михайло Дронов.


Автор ідеї також додав, що на базовій моделі його безпілотника можна створювати й інші літальні апарати, що мають складніший функціонал. Такі зразки, зрозуміло, коштуватимуть дорожче.

 

На сьогодні СЕО UADronov планує випускати до тисячі машин на мі­сяць, поступово збільшуючи обсяги виробництва. Компанії для подальшого розвитку суто волонтерського проєкту потрібно 3 мільйони доларів інвестицій, які там хочуть зібрати за підтримки донатів та благодійних фондів.

 

Вже зараз на допомогу розробникам прийшли «небайдужі люди не лише з України, а й з усього світу».


Цікаво, що в дитинстві та юності розробник дронів нового покоління активно займався авіамоделізмом і навіть виборов титул чемпіона світу в цьому технічному виді спорту. Він також почав конструювати унікальний літак, але припинив тимчасово роботу через брак матеріалів і технологій.


«Усі вихідні спілкувався зі «спецами» з радіоелектроніки та розраховував за запитом новий вид літака типу X-drone, — каже Михайло Дронов. — Йдеться про літак, схожий на квадрокоптер, або квадрокоптер, схожий на літак. Основна його перевага — велика швидкість (220-250 кілометрів за годину). Це буде літак-ракета. Його ціль — перехоплення інших БПЛА. Вважаю, що це завдання — цілком реальне».