Прокинутись «на росії»: що відбувається в окупованій Балаклії на Харківщині

09.06.2022
Прокинутись «на росії»: що відбувається в окупованій Балаклії на Харківщині

Балаклія — це Україна!

Кілька днів тому місто Балаклію Ізюмського району, що на Харківщині, окупанти оголосили частиною Бєлгородської області.

 

Про це повідомили місцеві жителі на сторінці balakleya_life в Інстаграм, благаючи про допомогу.

 

За їхньою інформацією, люди тут наразі однаково страждають як від обстрілів, так і порядків, установлених рашистами, а 5 червня і взагалі «прокинулися» мешканцями ворожого регіону.

 

«Максимальний репост, — просять вони. — Балаклія — це Україна!»


Життя в місті дійсно непросте. З початку травня росіяни заборонили всім виїжджати за межі населеного пункту й не пускають сюди автівки з продуктами та медикаментами. Водночас постійно обіцяють ввести в обіг рублі й змушують підприємців працювати під російським керівництвом.

 

«Балаклійці, які стали в прямому сенсі заручниками окупантів, мають шукати спосіб вижити та заробити хоча б якісь гроші на їжу та предмети першої необхідності, — йдеться у повідомленні. — Працівники бояться, що за виконання обов’язків і допомогу рідному місту їх можуть вважати колаборантами. Але росіяни не залишають їм вибору».

 

 

Тут також продовжують зникати люди, виникають постійні проблеми з водопостачанням та електроенергією. Зв’язок майже відсутній.


«Приєднали» до Бєлгорода окупанти також селище Борову, що стало для місцевих жителів справжньою несподіванкою. Втім зміна статусу покращення життя очікувано не принесла.

 

Тут немає зв’язку і не працює банківська система, тому люди змушені виживати завдяки примітивному обміну товарами. Також традиційні для рашистів грабежі вже працюють за схемою, яку вони активно використовують на Херсонщині.


Як повідомили в Борівській селищній раді, недавно військові зайди зібрали на нараду місцевих аграріїв і наказали підготувати інформацію про кожне господарство. Їх цікавило, хто і скільки планує зібрати зернових культур.

 

«Окупанти обіцяють сільгоспвиробникам допомогти продати свій урожай у росії й організувати логістику, — йдеться у поширеній інформації. — На яких умовах проходитиме процес купівлі-продажу, поки що невідомо. Та й можливості фермерських господарств після рашистських погромів і масового мародерства дуже обмежені».


До речі, зміну статусу міст рашисти обіцяють і жителям південних регіонів. За даними Telegram, вже у липні на окупованій частині Запорізької області може пройти псевдореферендум, після якого буде повідомлено про створення «ЗНР».

 

Наразі ворог намагається захопити якомога більшу частину регіону й готує документи про перенесення «столиці республіки» до Мелітополя. Паралельно в Кремлі розглядають варіанти прийняття «конституцій» квазідержав, де їхні межі будуть визначені відповідно до географічних кордонів українських областей.

 

Тобто рашисти залишають за собою право розпочати нову «спецоперацію», наприклад зі «звільнення Запоріжжя». Вже зараз населення тут готують до тривалої окупації, створюючи російську реальність. Ідеться не лише про ввімкнення на повну потужність пропагандистської машини, а й заміну провайдерів і роздачу паспортів.