«Росії буде дуже боляче»: як Захід об’єднується у протидії свавіллю Кремля

24.02.2022
«Росії буде дуже боляче»: як Захід об’єднується у протидії свавіллю Кремля

Акція на підтримку України і засудження агресивних дій Росії. Вашингтон, США. 20 лютого 2022 року.

Депутати Держдуми та члени Ради Федерації у вівторок вдень, 22 лютого, одноголосно проголосували за ратифікацію договору про дружбу та взаємодопомогу з Донецькою та Луганською «народними республіками».

 

Відповідне рішення було ухвалене радою безпеки РФ напередодні.

 

Немає сумнівів, що Володимир Путін ухвалив рішення про визнання незалежності «республік» ОРДЛО особисто, а кишенькові державні органи російського царя лише покірно проштампували його.


До останньої хвилини лідери України та країн НАТО, а також керівники міжнародних організацій закликали Путіна відмовитися від такого рішення. Але кремлівський вурдалак вчинив по-своєму.


Ратифікований Держдумою та членами Ради Федерації договір про дружбу та взаємодопомогу з сепаратистськими утвореннями в Донецьку та Луганську допускає розміщення на їхньої території російських військових баз.

 

У документах також йдеться, що валютою «республік» Донбасу буде російський рубль. Договори уклали терміном на 10 років із можливістю продовження. Раніше цього ж дня парламенти сепаратистських республік також ратифікували ці угоди.

Як далеко зайдуть російські війська?

Відкритим залишаються питання, в яких межах Росія визнає Луганську і Донецьку «народні республіки». Члени парламенту відповідали на це питання по-різному. Не зміг прояснити позицію влади і прессекретар Кремля Дмитро Пєсков. За його словами, Росія їх визнає «в тих межах, у яких вони існують і були проголошені». Проте на уточнення журналістів, що це різні межі, нічого не відповів.


Пізніше сам президент Путін, виступаючи на пресконференції після переговорів зі своїм азербайджанським колегою Ільхамом Алієвим, заявив, що Росія визнала «ДНР» та «ЛНР» у межах Донецької та Луганської областей, в яких вони були у складі України.


Російський лідер також зазначив, що Мінських угод більше не існує.

 

«Чого ж їх виконувати, якщо ми визнаємо незалежність цих утворень?» — зазначив Путін, звинувативши при цьо­му у невиконанні угод Україну. Також він зазначив, що не оголошував про негайне відправлення військ на Донбас.


Хоча у вівторок Рада Федерації підтримала звернення президента Росії про використання російської армії за кордоном. Сенатори одноголосно проголосували «за».

 

Не завадило і те, що в Раду Федерації це звернення Путіна надійшло лише за кілька хвилин до голосування.


Відразу після прийняття рішення Путін зібрав пресконференцію. На питання журналіста, як далеко можуть зайти російські війська — до лінії розмежування, адміністративних кордонів самопроголошених «ЛНР» та «ДНР», чи далі — президент Росії сказав, що все залежатиме від ситуації.


Пізніше стало відомо, що Росія евакуює своїх дипломатів з України.

«Росія відмовилася від дипломатії»

Президент України Володимир Зеленський заявив на брифінгу у Києві, що визнання незалежності так званих «народних республік» Донбасу створює для Росії юридичні підстави для збройної агресії проти України.

 

Це рішення також порушує двосторонні та багатосторонні зобов’язання Росії та є «безпрецедентним викликом для світу в цілому». Володимир Зеленський через визнання РФ «ЛДНР» розгляне пропозицію про розрив дипломатичних відносин між Україною і Росією.


Рада безпеки ООН увечері, 21 лютого, зібралася на екстрене засідання. За його підсумками представники США та Євросоюзу засудили дії Росії. Китай закликав сторони до дипломатичного вирішення конфлікту.


У вівторок держсекретар США Ентоні Блінкен зустрівся зі своїм українським колегою Дмитром Кулебою. За його словами, дії Росії становлять найбільшу загрозу для Європи з часів Другої світової війни. На четвер була призначена зустріч Блінкена з главою МЗС РФ Лавровим.

 

«Тепер, коли ми бачимо, що вторгнення починається і Росія чітко і повністю відмовилася від дипломатії, немає сенсу проводити цю зустріч», — сказав Блінкен.

 

Він заявив, що США не відкидають дипломатію, але Росія повинна спочатку продемонструвати, що вона цього хоче. Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан також повідомив, що його переговори з главою МЗС Росії, заплановані на п’ятницю, не відбудуться.


Із візитом підтримки у середу, 23 лютого, до Києва прибули президенти Польщі Анджей Дуда та Литви Ґітанас Науседа. Вони мали зустріч із президентом України Володимиром Зеленським. Позиція наших давніх союзників дуже чітка.

 

І напередодні її озвучив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький. Він заявив у вівторок, що відповіддю на агресивну політику Росії мають стати рішучі санкції, введені західними країнами. Тільки таке рішення має шанси зупинити Володимира Путіна від подальшої агресії.


Після наради, скликаної президентом Анджеєм Дудою в Бюро національної безпеки, очільник польського уряду наголосив, що також важливо змінити сировинну політику країн Євросоюзу, оскільки Росія базує свою імперську стратегію на продажі сировини: «У тривалішій перспективі для стримування агресивної політики Росії необхідно постаратися змінити парадигми передусім сировинної економіки. Неможливо подумати, що в Україні будуть гинути люди, а Західна Європа, як нібито нічого не сталося, продовжуватиме економічну співпрацю з Росією. Нормальних бізнес-інтересів з агресором не має бути».


Президентка Словаччини Зузанна Чапутова назвала дії Росії «актом агресії та військової окупації України». Водночас прем’єр Словаччини Едуард Геґер підкреслив, що його країна належить до коаліції держав, які засуджують дії Росії й готові робити все, щоби зупинити війну.

 

Як сказав політик, Росія руйнує добросусідські стосунки з Україною та усім демократичним світом, а також порушує міжнародне право. Водночас  Москва повертає в Європі загрозу війни, знищень та вбивств.

 

«Необхідно зупинити російський імперіалізм», — наголосив прем’єр Словаччини.


Словаччина, Польща та Румунія оголосили, що готові прийняти українських біженців.

«Ми тримаємо «набої» у запасі»

Президент США Джо Байден на брифінгу в Білому домі 22 лютого охарактеризував дії Росії на Донбасі як «початок вторгнення» в Україну та оголосив про додаткові санкції проти російського суверенного боргу, банків та еліт.

 

Зокрема, санкції проти суверенного боргу РФ означають «відрізання російського уряду від західного фінансування», — сказав Байден.

 

Уряд РФ «більше не може залучати гроші на Заході й не може торгувати своїм боргом ні на наших ринках, ні на європейських», — пояснив він.


Крім того, санкції вводяться проти державного інвестбанку ВЕБ (Зовнішньоекономічний банк) і проти російського «військового банку». Мається на увазі «Промзв’язокбанк», що обслуговує російський військово-промисловий комплекс.

 

ВЕБ та суверенний борг Росії вже перебувають під американськими обмеженнями. Байден також оголосив, що незабаром США введуть санкції проти представників російських еліт та членів їхніх сімей, які «розділяють корупційні вигоди кремлівської політики».


Представник американської адміністрації додав, що хоча перший транш санкцій США охопив лише два російські банки, жодна російська фінансова установа не буде в безпеці в разі подальшого вторгнення в Україну, а відключення Росії від глобальної банківської системи зв’язку SWIFT також не виключено.


Байден наголосив, що США запровадять нові санкції, якщо Росія продовжить агресію.

 

«Ми судитимемо Росію за її діями, а не заявами, — додав президент США і наголосив: — Ще є час уникнути гіршого сценарію».

 

За словами Байдена, Путін робить замах на саме право України на існування.


Раніше про санкції у зв’язку з визнанням РФ самопроголошених утворень Донбасу оголосили Євросоюз та Велика Британія, яка наклала санкції на трьох російських олігархів і п’ять банків.


Про санкції Євросоюзу на засіданні у вівторок домовилися міністри закордонних справ країн ЄС.

 

«Цей пакет санкцій, погоджений одноголосно державами ЄС, завдасть Росії шкоди, від нього буде дуже боляче», — попередив верховний представник Євросоюзу з зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель на пресконференції за підсумками засідання в Парижі.

 

«Більше жодного шопінгу в Мілані, вечірок у Сен-Тропе, діамантів в Антверпені. Це перший крок», — заявив Боррель (пізніше цей твіт був видалений).

 

Засідання Ради ЄС було неформальним, тобто на ньому не могли ухвалювати юридичні рішення. Тому міністри дали поки політичну згоду на санкції. Остаточно ухвалити їх планують найближчими днями. Набудуть чинності вони одразу після їхньої публікації.


Як повідомляє німецьке видання «Шпігель», Єврокомісія вже розробила проєкт санкцій проти всіх депутатів Держ­думи, які голосували за визнання самопроголошених Донецької та Луганської «народних республік». Їм буде заборонено в’їзд на територію Євросоюзу, їхні активи заарештують.

 

Також правило вільної торгівлі ЄС з Україною не поширюватиметься на Донбас.


Наразі ЄС вдався лише до частини пакета санкцій, розробленого, аби переконати владу Росії утриматися від подальшої військової агресії проти України. Решту він залишив у запасі як засіб стримування.

 

«Ми боїмося, ми думаємо, що ця історія не завершилася. Ми тримаємо «набої» у запасі, щоб продовжити запроваджувати санкції за поведінку Росії, якщо це буде необхідно», — застеріг глава дипломатії ЄС пан Боррель.

Кремль уже шантажує Європу цінами на газ

У вівторок канцлер Німеччини Олаф Шольц повідомив, що через загострення російсько-українського конфлікту уряд Німеччини призупиняє процес сертифікації російсько-німецького газопроводу «Північний потік-2». А без цього газогін не можна запустити.

 

Згодом Федеральне мережеве агентство Німеччини, яке проводить процес погодження газопроводу «Північний потік-2», підтвердило, що процес не буде продовжений.

 

«Після нічних консультацій з Німеччиною ми домовилися, що російський газопровід «Північний потік-2» не почне працювати. Це інвестиції в 11 мільярдів доларів, які витрачені даремно», — сказав представник адміністрації США під час пресбрифінгу у вівторок.


Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що «Росія сподівається, що призупинення Німеччиною газопроводу «Північний потік-2» є лише тимчасовим». Він також висловив розчарування рішенням Берліна. Пєсков нагадав про позицію Москви, яка стверджує, що «Північний потік-2» є лише комерційним проєктом і не має стосунку до політики.
У зв’язку з рішенням Німеччини колишній прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв бундючно попередив, що ціни на газ можуть різко злетіти.

 

«Канцлер Німеччини Олаф Шольц наказав призупинити сертифікацію газопроводу «Північний потік-2». Добре. Ласкаво просимо в новий світ, де європейці незабаром платитимуть 2000 євро за 1000 кубометрів газу!» — написав Медведєв у твіттері.

 

Власне, саме про це Європу попереджали і не раз: Росія шантажуватиме її газом при першій ліпшій нагоді. Бо угоди з Росією не варті й паперу, на якому написані, про що ще в середині XIX століття говорив Отто Бісмарк, посол Прусії в Санкт-Петербурзі. Відтоді так нічого і не змінилося...