Передноворічне шоу «Порошенко в кайданках»: головне про нову справу проти п'ятого президента

24.12.2021
Передноворічне шоу «Порошенко в кайданках»: головне про нову справу проти п'ятого президента

Прихильники "ЄС" закликали владу припинити політичні репресії під президентською резиденцією в Гуті на Прикарпатті. (facebook.com/volodymyr.viatrovych)

Адвокати Петра Порошенка та нардепи «Європейської солідарності» відвідали ДБР замість лідера, який перебуває за кордоном, щоб заявити про злочин керівництва держави, зокрема президента Володимира Зеленського.

 

Мовляв, саме за нинішнього президента (а не його попередника) «Україна втратила енергетичну незалежність і почала купувати вугілля в країни-агресора».


Такою була їхня контрвідповідь на заочне оголошення підозри п’ятому президенту в дер­жавній зраді та сприянні тероризму.

 

Слідчі ДБР сподівалися, що в четвер о 10.00 до них прийде саме Петро Олексійович (хоча адвокати стверджують, що виклик на слідчі дії йому не вручили належним чином), натомість до бюро прийшла група підтримки останнього, яку спочатку намагалися навіть не пускати.


Адвокат Ілля Новіков каже, що візит до ДБР захисників і обранців був, щоб «розпочати діалог», бо ситуація для їхніх опонентів складається не найкращим чином. 

 

«Вони, як ми вважаємо, розраховували, що в них буде така  ситуація: або Порошенко з’явиться і вони влаштовують шоу «Порошенко в кайданах», або Порошено не з’являється — і є шоу «Ах, яка сумна подія, ми втрачаємо віру в людей», — іронічно зазначив захисник.


Інший адвокат Порошенка, Ігор Головань, вважає, що нова «підозра» його підзахисному — це ще більший «юридичний треш», ніж попередні. І саме тому Генпрокурор Ірина Венедіктова не наважилася підписати її і раптово пішла у відпустку.


А депутати Іванна Климпуш-Цинцадзе, Артур Герасимов,  Ахтем Чийгоз та інші додають, що подали до офісу Генпрокурора, ДБР та СБУ низку клопотань та заяву про злочин Зеленського та його оточення.

 

Мовляв, станом на грудень 2021 року Україна перебуває на межі енергетичної катастрофи, адже держпідприємство ПАТ «Центренерго» перейшло на російське вугілля, яке постачають йому фірми олігарха Ігоря Коломойського.


Пан Герасимов каже, що депутати вимагають невідкладно, не пізніше 24 годин після подання повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення, внести відповідні відомості до ЄРДР та розпочати розслідування.


Тоді як сам Порошенко днями заявив, що повернеться в Україну в першій половині січня: «Мені передають вітання з офісу президента про те, що вони з розумінням поставляться до того, якби я залишився в Європі. Я не надам їм такого подарунку і повернусь в Україну в першій половині січня. Але за своїм графіком, а не за графіком потужного сценариста відосиків пана Зеленського. Ми поговоримо, як тільки я повернуся, про державну зраду і про сприяння тероризму».


На його думку, Зеленський перейшов «червоні лінії», коли звинуватив опонента в держзраді, ще й свідомо обрав для оголошення підозри момент закордонного відря­дження.


А нардеп Ірина Геращенко додає: «Наша партія і наш лідер готові дати відсіч авторитаризму. Не Зеленському, офіс якого наповнений кротами і зрадниками, розповідати країні про держзраду. Не Зеленському, який чотири рази тікав від повістки, моралізувати про те, як рятували країну, в тому числі від енергетичної кризи, в найважчі холодні зими 2014-2015 років».