Лиш би Кремль не образити: новий канцлер Німеччини закликав задіяти «нормандський формат»

14.12.2021
Лиш би Кремль не образити: новий канцлер Німеччини закликав задіяти «нормандський формат»

Північний сусід біля наших кордонів. (Фото з сайту pravda.com.ua.)

Один український військовий травмований попередньої доби на сході України. Він підірвався на ворожій міні. Стан його здоров’я — середньої тяжкості.

 

Огляд пораненого підтвердив застосування росіянами дистанційних пластикових мін, заборонених міжнародними конвенціями через заподіяння значних страждань потерпілим.

 

У штабі ООС заявили, що проведуть розслідування, матеріали якого разом з уламками міни, витягнутими з тіла пораненого, передадуть міжнародним наглядовим організаціям.


Напередодні окупанти чотири рази порушили режим припинення вогню. Стріляли біля Талаківки, Кримського, Попасної та Катеринівки.

 

Противник використовував гранатомети, кулемети та стрілецьку зброю. Українські бійці відкривали вогонь у відповідь. І поки наша армія на фронті захищає державні кордони, дипломатія у переговорному процесі переходить на новий етап.


Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав активувати «нормандський формат», щоб відвернути ескалацію на Донбасі. За його словами, Європейський Союз стурбований ситуацією біля кордонів України і дав чітко зрозуміти, що повномасштабне порушення кордонів не обійдеться без серйозних наслідків.

 

«Серед можливих варіантів є й «нормандський формат», який необхідно використовувати надалі як інструмент переговорів. Шкода, що в минулі роки розвиток цього формату був не таким, як би нам хотілося. Ми маємо намір обговорити це питання на засіданнях Європейської ради», — підкреслив Шольц.


Тим часом міністр оборони України Олексій Резніков звинуватив Німеччину в блокуванні постачання зброї для ЗСУ через НАТО. Про це керівник військового відомства заявив у коментарі Financial Times. За його словами, Берлін у листопаді наклав вето на закупівлю Україною антидронових рушниць та антиснайперських систем через натовське агентство закупівель.

 

«Вони все ще будують газопровід «Північний потік-2» і водночас блокують наше оборонне озброєння. Це дуже несправедливо», — наголосив Резніков і додав, що на тлі цього Україна має намір купувати зброю через двосторонні угоди із союзниками — США, Великою Британією, Литвою та Францією.

 

Мінекономіки Німеччини, яке відповідає за затвердження експорту зброї чи накладання вето, поки не коментує ситуацію, а позиція нового уряду цієї країни на чолі з канцлером Олафом Шольцом ще невідома.

 

Утім міністр Резніков заявив, що «оптимістично налаштований» щодо отримання ракет та іншого оборонного озброєння від США та західних партнерів.

 

Він упевнений, що тактика «не провокувати Росію не працює», і наводить приклад, коли Москва вторглася до Грузії після того, як Берлін і Париж блокували шлях країни до вступу в НАТО у 2008 році.