Який мандат — така й поведінка? З корабля монобільшості тікають депутати

19.11.2021
Який мандат — така й поведінка? З корабля монобільшості тікають депутати

Нинішній тиждень у парламенті позначився кадровими пертурбаціями. Зокрема, оновилася партія «Слуга народу»: у вівторок, 16 листопада, склали присягу й приєдналися до партії влади новообрані народні депутати Сергій Козир, Віталій Войцехівський та Сергій Кострійчук.

 

Козир і Войцехівський виграли проміжні вибори 31 жовтня в округах №184 (Херсонщина) та №197 (Черкащина). А Кострійчук зайняв щойно звільнене крісло Ірини Верещук, яка стала міністром з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.


Водночас нардепа Артема Дмитрука викинули з фракції «Слуга народу» за те, що, за словами глави фракції Давида Арахамії, «не завжди демонструє колегіальну поведінку». Перед цим Артем Дмитрук увійшов у міжфракційне об’єднання колишнього спікера парламенту Дмитра Разумкова.


Власне, створення міжфракційного об’єднання під назвою «Розумна політика» стало ще однією новиною цього парламентського тижня. Наразі об’єднання налічуватиме 24 нардепи, більшість з яких — «слуги народу».

 

Заступник голови фракції «Слуга народу» Андрій Мотовиловець заявив, що депутатів, які забажали вступити в міжфракційне об’єднання Дмитра Разумкова, вже попередили, що вони будуть змушені скласти свої мандати.


Про погрози на адресу депутатів, які захотіли стати частиною «Розумної політика», повідомив і її очільник Дмитро Разумков.

 

«Якщо ми говоримо про тиск, є народні депутати, яких уже сьогодні намагаються позбавити можливості виконувати їхні функції — я зараз не кажу навіть про мандат, це окрема історія, просто люди злякалися, зрозумівши, чим це для них завершиться, — зазначив він.

 

— Коли опускаються до таких речей, які поза межами людської гідності, розповідаючи, що ми будемо звільняти твоїх родичів, будемо робити ще якісь речі, які неприпустимі не лише в політиці, а й у нормальному суспільстві». (Детальнише про «Розумну політику» Разумкова — на 4-й стор.).


За кадровими розбірками Верховна Рада встигла ще й попрацювати. Зокрема, 17 листопада ухвалила закон, який передбачає встановлення адміністративної відповідальності за продаж лікарських засобів малолітнім особам (до 14 років).

 

За відповідну законодавчу ініціативу (проєкт №5123-1) проголосували 315 народних депутатів. Законом передбачено штрафи від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3 400 грн до 5 100 грн) за продаж ліків дітям.


А в четвер, 18 листопада, Рада ухвалила закон (№5232) щодо вдосконалення порядку використання та застосування бойової техніки та зброї українськими прикордонниками.

 

За словами автора законодавчої ініціативи Юрія Здебського, таким чином нардепи врегулювали прогалини в законодавстві щодо особливостей використання та застосування особовим складом Держприкордонслужби України заходів примусу, бойової техніки, озброєння.


Крім того, вчора було прийнято за основу проєкт Закону «Про ринок деревини», а також прийнято за основу законопроєкт про внесення змін до держбюджету-2021, яким передбачено збільшити на 3 млн грн доходи державної казни та спрямувати їх на допомогу застрахованим представникам малого та середнього бізнесу на період карантину (якщо через обмеження довелося тимчасово призупинити роботу).