Винуватець жахливої ДТП може вийти на свободу: суд призначив низьку заставу

16.11.2021

Харківська обласна прокуратура вимагатиме збільшити заставу для водія, який 11 листопада у стані наркотичного сп’яніння збив на пішохідному переході двох 13-річних підлітків.

 

Діти дивом залишилися живими, але й досі перебувають у лікарні з тяжкими травмами. Винуватця ДТП, що врізався в натовп, одразу затримали, але він може вийти на волю завдяки низькій заставі.


Як повідомив прессекретар цього правоохоронного відомства Дмитро Чубенко, прокурор просив, аби суд обрав запобіжний захід на час слідства у вигляді тримання під вартою з правом на внесення застави в розмірі 10 мільйонів гривень.

 

Свою позицію він пояснив тим фактом, що підозрюваний не співпрацює зі слідством і на час скоєння ДТП уже був засуджений до трьох років позбавлення волі з випробувальним терміном на рік за крадіжку. Втім суддя залишив його в СІЗО під заставу всього лише в 340 тис. 500 гривень.

 

«Ми категорично не погоджуємося з таким рішенням, — повідомив Дмитро Чубенко, — і оскаржуватимемо його в апеляційній інстанції у зв’язку з неспіврозмірністю призначеної суми із вчиненим кримінальним правопорушенням».


Тим часом друга за останній місяць резонансна ДТП у Харкові продовжує дивувати безкарністю винуватців дорожніх трагедій. Оскільки Toyota Land Cruiser, якою керував підозрюваний, належить родині відомого на Харківщині чиновника Юрія Раїни, то спочатку з’явилися чутки, що за кермом на момент аварії був його син Іван.


Така підозра виникла невипадково. За даними видання Kharkiv Today, цей 34-річний чоловік щонайменше тричі потрапляв до поля зору патрульних, оскільки ганяв містом цим же білим позашляховиком на високій швидкості під впливом алкоголю або наркотиків.

 

На момент затримання в нього не раз фіксували порушення мови та координації рухів, а також сповільнену реакцію очей на світло.

 

Але, попри все, у 2019-му, 2020-му та 2021 роках Іван відбувався простими штрафами. Щоправда, після останнього випадку Раїну-молодшого нарешті позбавили водійських прав на 10 років, але це йому не завадило влаштувати ще й четвертий аварійний епізод. Із цього приводу 1 грудня в Дзержинському райсуді розглядатиметься адмінпротокол за статтею 130.


Тим часом і новий водій фатального позашляховика не уник дорожніх пригод. Спочатку він вчинив аварію без потерпілих і вийшов сухим із води, а потім врізався у натовп людей, які переходили проспект на зелене світло.

 

Причому хлопчика він зачепив кузовом і тягнув доти, поки не почув гучні сигнали автомобілів, що рухалися поруч. Свою неадекватність молодик пояснив простою неуважністю. Мовляв, заговорився по телефону і погано слідкував за дорогою.


А вже ввечері на цьому ж перехресті сталася нова ДТП. З явним порушенням правил дорожнього руху все тим же проспектом Науки їхала на автомобілі Mazda 35-річна жінка.

 

Екіпаж патрульної поліції зупинив її. Але та, схоже, не витримала спілкування з правоохоронцями і вирішила їхати далі, врізавшись просто в інспектора. Поліцейського та її саму доправили до лікарні. Далі буде?