Ми — на піку «корони». У МОЗ заявили про стабілізацію рівня госпіталізацій серед COVID-хворих

16.11.2021
Ми — на піку «корони». У МОЗ заявили про стабілізацію рівня госпіталізацій серед COVID-хворих

Головне - вакцинувати людей з групи ризику. (Фото з сайту nszu.gov.ua)

Майже 11 тисяч випадків коронавірусу підтвердили в Україні за попередню добу. Померли понад 400 хворих. Госпіталізували майже три тисячі пацієнтів.

 

Найбільше нових інфікованих додалося на Дніпропетровщині. Лідерами за поширенням ковіду також є Одеська, Миколаївська та Харківська області.

 

У Міністерстві охорони здоров’я кажуть про стабілізацію рівня госпіталізацій, що є першим позитивним сигналом проходження піку захворюваності.

 

Тоді як у лікарнях Києва та восьми областей, що входять до «помаранчевої» та «червоної» зон епідемічної небезпеки, фіксують високу завантаженість ліжок із киснем через зростання важких випадків перебігу небезпечної хвороби. Про це також свідчать дані МОЗ.


Загалом в Україні ліжка з киснем завантажені майже на 63%. Окрім столиці, складна ситуація з завантаженістю ліжок iз киснем у Донецькій, Миколаївській, Івано-Франківській, Львівській, Одеській, Сумській, Рівненській та Хмельницькій областях.

 

Ще одна область — на межі «червоної» зони: найближчим часом можуть посилити карантин на Вінниччині. За інформацією МОЗу, там уже три доби поспіль перевищено два показники — кількість нових випадків COVID-19 та рівень госпіталізацій на 100 тисяч населення. Нагадаю, нині в Україні «червоні» 17 регіонів та Київ.

 

Там заборонено масові заходи, а також роботу навчальних закладів, ресторанів, ТРЦ, ринків. Заборона не поширюється, якщо всі організатори, відвідувачі чи працівники закладів вакциновані і мають «зелений» COVID-сертифікат.


За попередню добу в Україні отримали щеплення від ковіду понад 145 тисяч людей. А з початку вакцинальної кампанії повністю імунізовані та отримали дві дози 8 мільйонів 665 тисяч людей.

 

Водночас поліція й далі виявляє і карає тих, хто не просто не хоче щепитися, а ще й вдається до порушення закону. Дві співробітниці Мукачівської міської ради надали за місцем роботи підроблені міжнародні свідоцтва про вакцинацію.

 

На них заведено справу, і тепер жінкам загрожує штраф або обмеження волі до двох років. Про це повідомляє поліція Закарпатської області. Згідно з повідомленням, фігурантки купили підроблені документи, заплативши за кожен півтори тисячі гривень.

 

При цьому жінки не отримували жодних медичних маніпуляцій. За тиждень провоохоронці порушили понад 100 справ через підробку COVID-сертифікатів.

 

Тим часом у додатку «Дія» з’явився так званий «сертифікат перехворілого» — внутрішній і міжнародний.

 

Його можна згенерувати через 15 днів після того, як лікар внесе відповідні дані в електронну систему охорони здоров’я. Сертифікат діє протягом 90 днів. При цьому документ можна буде отримувати не частіше, ніж двічі на рік.